dictamen

Competència avisa que limitar el lloguer altera el funcionament del mercat

L'ACCO considera que la mesura que prepara el Govern tendirà a igualar els preus a l'alça i a restringir-ne l'oferta

zentauroepp42819216 valencia 7 4 2018 sociedad alquileres valencia amparo sori190227113121 / Miguel Lorenzo

L’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) ha avisat aquest dilluns que el decret llei de contenció de preus als contractesd’arrendaments de vivenda que el Govern ha d’estudiar demà, dimarts –si les conselleries que hi tenen competències (Justícia i Territori) es posen d’acord–, podria produir alteracions significatives en el funcionament competitiu del mercat de la vivenda. 

Presumiblement, el punt clau d’aquesta regulació consisteix a establir per part de l’Administració pública un preu màxim de lloguer de vivendes. Aquesta mesura és "molt intervencionista des de l’òptica de la competència, ja que incideix en una variable essencial i bàsica del mercat com és el preu. Per tant, l’ACCO considera que la seva aplicació "podria alterar significativament el funcionament competitiu del mercat del lloguer de vivenda".

Compentencia coincideix amb els promotors i els agents de la propietat immobiliària (API) que la setmana passada van manifestar el seu rebuig que la proposta es dugui a terme per la incidència que pot tenir al mercat, així com per l’efecte en la producció de noves vivendes de lloguer.

L’ACCO considera que, en termes estrictament de competència, l’establiment d’un preu màxim pot afavorir un alineament a l’alça dels preus d’oferta d’arrendaments. Dit d’una altra manera, es transmetria al mercat un preu de referència màxim al qual probablement tendirien les ofertes que eventualment hi estiguessin per sota.

Desincentivar l’oferta

En termes més generals, s’ha d’advertir que l’establiment d’un preu màxim pot desincentivar l’oferta. En aquest sentit, la mesura descrita podria comportar que propietaris de vivendes que es plantegessin la possibilitat d’oferir-lo en règim de lloguer, al veure limitades les rendes que poden obtenir a través d’aquesta via, optessin per oferir-lo únicament al mercat de compravenda (o deixar-lo sense ocupar), "circumstància que fins i tot podria ocasionar una escassetat més gran de vivendes en règim de lloguer i, de retruc, fer-les més inaccessibles"

Competència afegeix que fruit de la mesura indicada es podria produir l’efecte no desitjat que és la sortida d’una part de l’oferta de vivenda de lloguer del mercat i, per tant, podria arribar a ser contraproduent respecte de l’objectiu perseguit per la mesura (garantir l’accés a la vivenda).

En aquest sentit, l’ACCO entendria justificada l’adopció de mesures que tendissin a la consecució d’un objectiu d’interès general, com podria ser la garantia en l’accés a la vivenda, si bé aquestes mesures haurien de ser proporcionades i fer possible de manera efectiva l’acostament a l’objectiu esmentat.