COOPERACIÓ PER AL DESENVOLUPAMENT

L'apoderament de les dones al Marroc, nou repte compartit de la Xarxa Baix Llobregat

La col·laboració municipal, una de les més veteranes i estables del món local català, dona continuïtat al projecte JUSUR de suport a la regió de Marràqueix-Safi

L’alcalde de Viladecans, Carlos Ruiz, presideix l’última trobada dels cinc municipis promotors del projecte JUSUR.  / AJUNTAMENT DE VILADECANS

El foment de la igualtat d'oportunitats de les dones marroquines serà, a partir d'ara i fins a l'any 2021, l'eix del programa de cooperació internacional JUSUR, impulsat per la Xarxa Baix Llobregat, que formen els ajuntaments d'EspluguesGavàSant Joan DespíSant Vicenç dels Horts Viladecans -el principal impulsor- amb el suport econòmic de la Diputació de Barcelona.

La iniciativa obre la quarta fase de col·laboració d'aquest programa, un dels més veterans i estables del panorama solidari català, en el qual participen nou municipis de la regió de Marràqueix-Safi amb els quals s'han portat a terme diferents accions d'enfortiment de les polítiques locals des de l'any 2011.

Són SouihlaSidi ZouineAit FaskaSidi RahalZamraneOulad AaradAl AtaouiaAit Ourir i els districtes de Gèliz i Menara de la ciutat de Marràqueix.

Els canvis polítics produïts al Marroc, amb l'aprovació d'una nova carta local que ha animat un procés de descentralització administrativa i un augment dels espais formals de participació en les institucions, han portat els municipis catalans de la Xarxa Baix Llobtregat i la Diputació a col·laborar amb l'Institut Marroquí de Desenvolupament Local (IMADEL) en la transferència d'experiències i acompanyament per a l'impuls de polítiques públiques en els esmentats municipis marroquins.

Finalitzada la tercera fase del projecte a finals del 2017, i amb l'elaboració sobre el terreny d'una exhaustiva avaluació del treball encarregada a una consultora externa, el plenari de la Xarxa Baix Llobregat n'ha fet una valoració molt positiva. En aquest sentit, tots els actors han decidit donar continuïtat a aquesta cooperació tècnica fins a l'any 2021.

Oportunitats per la igualtat de les dones

Hi ha, no obstant això, un canvi qualitatiu: la quarta fase del programa se centrarà a partir d'ara en la promoció de l'apoderament de les dones.

Així, es fomentarà l'accés a l'educació reglada de les nenes i adolescents en totes les etapes, la lluita contra la violència de gènere i la protecció de les víctimes d'aquesta plaga, la promoció de la independència econòmica de les dones a través de programes d'educació no sexistes, la implicació de les dones en els assumptes públics i l'acompanyament a les dones per millorar la seva salut sexual i reproductiva.

A partir de la identificació de les necessitats, es faran accions d'assessorament tècnic, així com formacions a personal de l'administració, quadres electes i ciutadania. Cada municipi aportarà anualment 6.000 euros al programa JUSUR, mentre que els altres 20.000 euros se sol·licitaran a la Diputació de Barcelona. El programa també està obert a la incorporació d'altres col·laboracions públiques o privades.

Tret de sortida amb el tercer plenari a Viladecans

El tret de sortida al nou Pla de Treball 2018-2021 es va donar el dimarts 27 amb la celebració del tercer plenari de la Xarxa Baix Llobregat a Viladecans, en el qual es va acordar treballar també per l'organització d'una visita institucional dels alcaldes i alcaldesses al Marroc, que correspongui a les realitzades per les representants marroquines a Catalunya des del 2011.   

El plenari el va inaugurar l'alcalde de Viladecans, Carles Ruiz, i van ser-hi presents responsables tècnics i polítics de les institucions catalanes: la regidora d'Educació i Cooperació d'Esplugues, Mariber Peláez; el tinent d'alcalde de Benestar i Acció Social de Gavà, Miquel Àngel Díaz; el regidor de Solidaritat de Gavà, Eric Plaza; el tinent d'alcalde de Cultura, Cooperació i Nova Ciutadania de Sant Joan Despí, Álex Medrano; el regidor de Solidaritat, Cooperació i Voluntariat de Sant Vicenç dels Horts, Miquel Àngel Camacho; la regidora de Participació, Solidaritat i Cooperació de Viladecans, Maria Ávila, i la cap de l'Oficina de Cooperació al Desenvolupament de la Diputació de Barcelona, Lupe Moreno.

Més notícies de Viladecans

Temes:

Marroc Dones