Salmonel·la és una paraula que coneixem i sentim molt més del que voldríem, sobretot en aquests dies d’estiu. Però el seu origen està relacionat amb una altra paraula gairebé desconeguda abans de la pandèmia de la COVID-19: zoonosi.
Ara, en canvi, tenim força clar a què ens referim quan parlem de malalties infeccioses que es transmeten dels animals als humans, com el mateix SARS-CoV-2 o altres molt més habituals com la salmonel·losi.
Guia completa sobre la salmonel·losi: riscos, símptomes i prevenció
La salmonel·losi és una infecció alimentària causada per la bactèria salmonel·la, un microorganisme que viu als intestins d’animals i humans i que s’elimina a través de les femtes. Segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), les aus i els rèptils en són els principals portadors.
Les bactèries proliferen amb la calor
Com que la calor afavoreix la proliferació bacteriana, és durant els mesos d’estiu quan es detecta un major nombre de casos de salmonel·losi.
La infecció es produeix en consumir aliments contaminats per la bactèria, que és capaç de superar el pH dels nostres sucs gàstrics. Un cop al budell, es reprodueix molt ràpidament.
Símptomes i tractament
Quan la salmonel·la comença a reproduir-se a l’intestí, els símptomes poden aparèixer entre 6 i 72 hores després d’haver ingerit l’aliment contaminat.
Segons la Fundació Espanyola de l’Aparell Digestiu (FEAD), els símptomes poden ser:
Nàusees o vòmits
Febre (pot durar 2 o 3 dies)
Diarrea (de 4 a 10 dies; a vegades amb sang)
Dolor abdominal
En general, és una infecció lleu i els símptomes desapareixen en una setmana com a màxim.
Pot complicar-se?
Els especialistes adverteixen que, en alguns casos, la infecció pot complicar-se. Cal anar al metge si:
Els símptomes no remeten en una setmana
El dolor és intens
No pots menjar ni beure
La febre supera els 38 °C
Hi ha sang als vòmits o a les femtes
Recomendacions de la FEAD
Tot i que el tractament l’ha de determinar el metge, la FEAD recomana:
Beure molts líquids, per combatre la deshidratació causada per la diarrea i els vòmits, especialment a l’estiu.
Menjar en petites quantitats i evitar aliments grassos.
Descansar per ajudar el cos a recuperar-se.
En casos greus, es poden prescriure antibiòtics.
Com evitar la salmonel·losi
La intoxicació per salmonel·la sol ser causada per errors en la manipulació, conservació o higiene alimentària. Per tant, cal extremar precaucions, especialment a l’estiu:
Rentar-se bé les mans després d’anar al bany, treure les escombraries, canviar bolquers o tocar animals.
Vigilar amb els aliments crus. Cal rentar molt bé fruites i verdures.
Cuinar bé carns i peixos per eliminar la bactèria.
Amb els ous, cuinar fins que la rovell estigui ben fet.
Mantenir els plats amb ou refrigerats i consumir-los en les 24 h següents.
Utilitzar alternatives com la huevina (ou pasteuritzat) si cal.
Evitar consumir llet o derivats làctics no pasteuritzats.
Mantenir el frigorífic per sota dels 4,4 °C i el congelador per sota dels -18 °C.
Rentar bé ganivets i estris després de manipular aliments crus.
I si no hem pogut evitar el contagi?
Si finalment t’has contagiat de salmonel·losi, el més important és quedar-se a casa per descansar i evitar propagar la infecció. Amb una bona hidratació, alimentació adequada i repòs, la recuperació sol ser ràpida.