Cada vegada és més habitual sentir parlar del còlon irritable. Sentir-se inflat, tenir gasos o fins i tot diarrea són, sovint, els símptomes habituals. Tanmateix, aquesta patologia crònica pot millorar si se segueixen uns senzills consells que, generalment, comencen per la dieta i l’estil de vida.
Luisa, nutricionista, comparteix a través de TikTok diversos consells sobre alimentació i hàbits saludables i, en aquesta ocasió, l’experta ha penjat un vídeo a la xarxa social en què detalla la dieta que han de seguir les persones que pateixen aquesta malaltia. "No menjar res del que ens inflami i sí allò que ens fa bé", recomana l’experta.
Entre els aliments que no haurien de faltar en el nostre dia a dia destaquen els ous, el peix, cereals com la civada, pollastre, fruita seca i fruita fresca.
Una dieta per al còlon irritable ha d’evitar aliments que solen desencadenar símptomes com inflor, gasos i diarrea. Es recomana consumir aliments fàcils de digerir, rics en fibra soluble i baixos en fructosa.
Aliments recomanats:
Verdures cuites: pastanagues, carbassons, carbassa, espinacs.
Proteïnes magres: pollastre, peix blanc, clares d’ou.
Hidrats de carboni suaus: arròs blanc, civada, moniatos.
Fruites baixes en fructosa: plàtans madurs, nabius, papaia.
Greixos saludables: oli d’oliva, alvocat, llavors de xia en petites quantitats.
Cereals integrals: civada, quinoa, espelta —proporcionen fibra i sacietat.
Làctics baixos en lactosa o sense lactosa: i formatges curats.
Begudes vegetals enriquides amb calci: ametlles, civada, arròs.
Hortalisses: endívies, bledes, mongetes tendres, pastanaga, tomàquet, pebrot.
Fruites recomanades:
Plàtan, meló cantaloup, nabius, mandarina.