Consum

¿Què passa si congeles la carn el mateix dia en què caduca?

Consells de Joan Roca (El Celler de Can Roca) per triomfar cuinant carn a casa, i l’utillatge necessari

Amb el tràfec de les rutines diàries, la falta de planificació o, directament, les distraccions, no són poques les vegades en què el menjar que tenim a la nevera amenaça de tornar-se insalubre. Menció especial per a l’ampli assortiment de carns disponible quan la data de caducitat ha arribat. Llavors assalta el dubte de si congelar-la en aquest punt és una bona solució o ja és massa tard.

Entrecots de vedella, hamburgueses, cuixes de pollastre o filets de porc. ¿Poden tenir una segona oportunitat a la nostra nevera? ¿És segur recórrer a aquest recurs en aquest punt? Parlem sempre de carn crua, ja que en el moment en què es cuinin i vagin al congelador ja no hi ha dubte que tenen una vida extra.

En el cas de la carn crua pròxima a caducar cal tenir molt en compte riscos que poden tenir un elevat impacte en la salut, com descongelar malament una matèria primera el consum de la qual comença a resultar compromès.

Protocol

Però, si el protocol es fa convenientment, la conclusió és que congelar la carn al límit de la caducitat és preferible i «un mal menor abans que estar tirant menjar», segons destaquen en la web especialitzada en gastronomia Directo al paladar. És important destacar els mitjans dels quals es disposa: «Si tenim un congelador de quatre estrelles, no hi haurà problema en el fet que congelem la carn el mateix dia en què caduca, tot i que sí que és pràctic tenir en compte algunes directrius», afegeixen.

Com a recomanacions per fer un congelat segur d’aquests talls destaquen la conveniència que estiguin protegits amb embolcall que impedeixi que el gebre entri en contacte amb la matèria primera directament i la deteriori. Per evitar-ho, el millor és recórrer a un tàper, paper transparent o bosses amb tancament.

I, per mantenir les propietats intactes i disfrutar del millor sabor, el procés de descongelació ha de respectar unes normes elementals: fer-ho sempre a la nevera i «procurant que el producte no entri en contacte amb els sucs que deixa anar», així com cuinar-la «com més aviat millor», destaquen en la web culinària.

Això, sí, no s’ha d’oblidar la carn al congelador durant mesos i mesos, tot i que en poden passar uns quants abans que no perdi les seves propietats. L’OCU assenyala un límit de 12 mesos per als filets de vedella, el pollastre i el gall dindi, i de quatre o sis mesos per a costelles de porc, així com de tres a quatre mesos per a la carn picada. Per a les salsitxes fresques recomana no passar dels dos mesos.