EL CONFLICTE CREIX

Els taxistes de Madrid també comencen una vaga indefinida

L'aturada s'inicia aquest dilluns tot i que dissabte ja va ser agredit un VTC on viatjava la filla de Carlos Sainz

El president autonòmic rebrà personalment els sindicats per oferir-los una reforma legal exprés

zentauroepp45220832 vtc uber madrid190120214026 / JOSE LUIS ROCA

Els taxistes de Madrid comencen aquest dilluns una vaga indefinida que es presumeix tan explosiva com la de Barcelona. No només perquè ha sigut ratificada per una àmplia majoria (el 76% dels votants del referèndum) sinó perquè la ira dels sectors més extremistes ja s’ha deixat notar fins i tot abans de començar. Aquest diumenge la família del pilot de ral·lis Carlos Sainz ha denunciat a través d’un vídeo que l’Uber en el qual viatjava la filla d’aquest va rebre dissabte una forta pedrada que va trencar els vidres.

L’aturada o més aviat el tancament patronal (la majoria de taxistes són autònoms) començarà a les 6.00 hores i es prolongarà mentre les administracions no prenguin mesurades “contundents” “tranquil·litzadores” per regular les llicències dels vehicles VTC.

Alarma empresarial per Fitur

La protesta amenaça la celebració de la fira més gran que organitza Madrid cada any, la de turisme de Fitur, que s’inicia dimecres que ve, cosa que ha desencadenat totes les alarmes del món empresarial.

En aquest cas, la diana de les reivindicacions és la Comunitat de Madrid, als responsables de la qual retreuen haver-se quedat creuats de braços des que el setembre passat el Govern va aprovar el decret-llei de traspàs de les competències de regulació de les VTC a les autonomies.

Una carta que podria donar avantatge als taxistes de Madrid davant els de Barcelona és el moment en què es troba l’administració autonòmica. Els comicis són al maig i ningú desitja aguantar els taxistes en peu de guerra en vigílies electorals, tot i que el fet que el seu president, Ángel Garrido, hagi sigut apartat de la canditatura afegeix un punt de suspens sobre quina podria ser la seva actitud.

Vigílies electorals

Fins ara, després de l’anunci de la vaga, Garrido s’ha mostrat comprensiu amb les reclamacions dels taxistes, dels quals ha dit que pateixen una situació “francament injusta”. Poques hores després de l’inici de l’aturada, a les 9.30, rebrà personalment a la seu de la Comunitat, a la Puerta del Sol, les principals organitzacions convocants (Fedetaxi, l’associació Élite Taxi i la Plataforma Caracol). Una cosa que el president Torra no sembla tenir intenció de fer amb els taxistes de Barcelona.

El propòsit de Garrido és demanar-los que desconvoquin la protesta a canvi d’una reforma exprés de la llei d’Ordenació dels Transports Urbans de la Comunitat de Madrid que recolliria les seves reivindicacions, però no han transcendit els detalls de l’oferta. Com a Barcelona, els taxistes madrilenys demanen un temps de contractació mínima de sis hores, a més que es restableixi la proporció de llicències 1/30 de VTC/taxis que preveu la legislació.

Les VTC es temen el pitjor i aquest mateix diumenge han circulat en caravana pels carrers de Madrid perquè en la reunió de dilluns “es tinguin en compte els seus drets”. Ha sigut una marxa “espontània” convocada per Whatsapp, segons el Sindicat Lliure de Transport, que agrupa molts dels seus conductors. Els seus portaveus afirmen que la seva mobilització és imprescindible perquè “és l’únic llenguatge que entenen els polítics”.