Horitzó 2023: Terrassa (9)

Terrassa davant les municipals: Ballart busca la revàlida davant el rearmament socialista

  • A menys d’un any per a les eleccions municipals del 28 de maig del 2023, EL PERIÓDICO publica una sèrie de radiografies de política local en urbs catalanes

  • A Terrassa, Tot per Terrassa, candidatura de l’alcalde exsocialista Jordi Ballart i sòcia d’ERC, buscarà ratificar la seva autoritat local mentre el PSC mirarà de recuperar terreny

Josep García

La composició actual del ple

Els resultats de les eleccions municipals del 2019 van ser històrics a Terrassa, tercera ciutat més poblada de Catalunya (223.011 habitants): per primera vegada des de les municipals de 1979, primers comicis des de la restauració democràtica, el PSC no va ser la llista més votada en el municipi.

Aquesta posició privilegiada la va ocupar Tot per Terrassa (10 regidors, 27.972 vots), candidatura fins aleshores inèdita i marcadament personificada per Jordi Ballart, alcalde egarenc fins a la seva dimissió i ruptura amb el PSC com a protesta al suport socialista a l’aplicació de l’article 155 de la Constitució.

La victòria de Ballart, esdevinguda en el context de la llavors pionera municipalització de l’aigua, va tenir continuïtat en la formació de Govern: Tot per Terrassa i ERC van pactar per governar amb una majoria absoluta de 15 regidors –a Terrassa està en 14–, amb Ballart a l’alcaldia un altre cop.

Conseqüentment, el PSC va quedar relegat a la segona posició i va passar dels 9 regidors del 2015 als 7 actuals; seguit d’ERC, que va guanyar un regidor fins als 5 actuals; Ciutadans, que es va mantenir en 3, i Junts, que va perdre un regidor (CiU en tenia 3) fins als 2 que conserva avui.

Entre les absències en el ple actual, a part de la falta de representació de la CUP i del PP, que van perdre l’únic regidor que arrossegaven des del 2015, destaca notablement la de Terrassa En Comú – Entesa. De líders de l’oposició l’any 2015 als 6 regidors el 2019, els comuns van passar a no tenir representació en el ple actual.

En les municipals del 2019, Terrassa va registrar una participació del 61,33% (95.756 votants) d’un cens total de 156.123 electors.