Tennis

Alcaraz surt a escena

Després de 102 dies fora del circuit per les lesions, el tennista murcià torna a competir a Buenos Aires aquest dimecres

«11.09.22» és el tatuatge que porta al seu esquerre Carlos Alcaraz. Aquest és el dia que va guanyar l’Obert dels Estats Units i que es va convertir en el nou número 1 mundial, el més jove a aconseguir-ho, als 19 anys, 4 mesos i 6 dies. És la data en què «es va fer realitat el meu somni. Un objectiu que vaig aconseguir ben aviat i em va agafar de sorpresa, per dir-ho així», reconeixia el tennista murcià a Buenos Aires, on aquest dimecres tornarà a competir. 

Des de la final del seu primer Grand Slam guanyat a Nova York davant el noruec Casper Ruud han passat gairebé cinc mesos. En aquell temps, Alcaraz no ha pogut defensar aquest número 1 com hagués volgut per culpa de les lesions i, després de 20 setmanes, li va arrabassar a Novak Djokovic al guanyar l’Open d’Austràlia.

Des de la seva victòria a l’Obert dels Estats Units Alcaraz amb prou feines va poder disputar 10 partits (5 victòries i 5 derrotes) abans de retirar-se, en els quarts de final del Masters 1.000 de París-Bercy, lesionat a l’abdominal esquerre, quan perdia davant el danès Holger Rune per 6-3 i 3-1 en el ‘tie-break’ del segon set.

 Alcaraz no va poder jugar el Masters a Torí, ni tampoc les finals de la Copa Davis a Màlaga per aquesta lesió. «Lamento no poder ser a la pista. Espero fer-ho l’any vinent», admetia el novembre passat a Torí quan va rebre el trofeu de número 1 del 2022, el 29è en la història de l’ATP. Un premi merescut i treballat durant 17 tornejos (5 títols) i 70 partits però amb un frustrant final d’any.

 No va començar tampoc bé el 2023 quan Alcaraz es va donar de baixa de l’Open d’Austràlia, per una altra lesió muscular a la cama dreta, en un entrenament, poc abans de viatjar a Melbourne.

Una llarga aturada

Aquest dimecres, després de 102 dies després del seu últim partit a París, Alcaraz torna a escena en el circuit en el torneig de Buenos Aires, sobre terra, per començar una temporada de consolidació i amb molts reptes a la seva agenda. «Vull continuar guanyant molts Grand Slams i recuperar el número 1», destaca Alcaraz abans del seu debut.

Tinc moltes coses per millorar malgrat haver sigut número 1»

Carlos Alcaraz

Per aconseguir el seu propòsit, Alcaraz té molt clar el que ha de fer. «He de continuar entrenant-me i treballant. Soc molt jove i tinc moltes coses per millorar, malgrat haver sigut número u».

La lluita pel número 1

Alcaraz comença la seva carrera el 2023 com a número 2 mundial en el rànquing de l’ATP, a només 340 punts de Djokovic (7.070). La possible baixa del tennista serbi en els Masters 1.000 d’Indian Wells i Miami, si no rep el permís especial per entrar als Estats Units al no estar vacunat de covid-19, encara permetria al tennista murcià mantenir el pols amb el serbi que tornarà a jugar a Dubai (27 de febrer).

Si Alcaraz guanyés el títol a Buenos Aires sumaria 250 punts abans de començar a defensar els 1.860 punts aconseguits l’any passat per la seva victòria a Rio de Janeiro, les semifinals d’Indian Wells i el títol a Miami. Un dur camí on només podria sumar punts si arribés a la final o el títol a Indian Wells, abans d’arribar a la gira de terra europea on va guanyar a Barcelona i el Masters 1.000 de Madrid.

Continuar millorant, la clau

«Vaig tenir un any molt bo. Repetir-ho no serà fàcil. Ara tinc un objectiu, sé on vull arribar, el que vull ser, i això és l’important. A mi m’agrada jugar a tennis més enllà dels resultats i vull continuar disfrutant d’això», valorava Alcaraz, que es fixa en els millors. «Rafa, Roger o Djokovic quan eren joves eren boníssims, però van anar millorant i crec que jo també puc millorar-ho tot a nivell de tennis, físic i mental. Aquesta és la clau». 

En el seu retorn a Buenos Aires, en un torneig que no tenia previst jugar en la seva programació abans de veure’s obligat a la retirada a Austràlia, es mostrava prudent sobre les seves opcions de guanyar-lo. «Sempre vull guanyar, però serà el meu primer torneig de l’any i he d’agafar un ritme de competició que encara no tinc». El seu primer rival, aquest dimecres, serà el serbi Laszlo Djere (57 mundial) que va derrotar aquest dimarts l’italià Fabio Fognini (6-4, 6-4). Cinc anys després que el jove tennista murcià guanyés el seu primer partit ATP, amb 14 anys i 9 mesos, en el torneig ITF de Múrcia, davant l’italià Federico Gaio. Una progressió espectacular.

El número 1 ja ho ha aconseguit, el que vol Carlos és competir i estar sa»

Juan Carlos Ferrero

«Ara mateix, Carlos el que vol és estar sa i poder competir, oferir el seu millor nivell i lluitar per guanyar tornejos», valora Juan Carlos Ferrero en una entrevista a Eurosport.

El tècnic d’d’Alcaraz, que acaba de complir 43 anys que no estarà en els tornejos de Buenos Aires i Acapulco amb el seu pupil (es retrobaran a Indian Wells), assegura que l’objectiu de tornar al número 1 és al cap del tennista murcià però que «no és una obsessió, per la seva joventut i perquè ja ho ha sigut».