Una altra victòria èpica

Nadal passa lesionat a les semifinals de Wimbledon

Després de 4 hores i 20 minuts, 336 punts i semblar que el seu cos, amb problemes als abdominals, no resistiria, Rafael Nadal estarà per vuitena vegada en les semifinals de Wimbledon al vèncer Taylor Fritz per 6-3, 5-7, 6-3, 5-6 i 7-6 (10-8), en un altre partit agònic.

Ni ell es creia que sortiria de la central com a vencedor. «No sé com ho he fet. Disfruto molt jugant aquests partits amb tot el vostre suport. Ha sigut una tarda dura contra un rival dur. No ha sigut un partit fàcil, i soc feliç de ser a semifinals. Això és tot. Hi ha alguna cosa a l’abdomen que no va bé. He hagut de buscar solucions d’una altra manera. He tingut moments en què pensava que no podria continuar, però l’energia de la pista... Gràcies per això», va explicar breument a peu de pista.

Inici estrany i lesió

És estrany veure Nadal cedir dos avantatges de trencament i això va ser el que va passar en els dos primers sets. Després de trencar el servei de Fritz en el primer joc no va poder mantenir l’avantatge. No només això, sinó que va perdre dos jocs (3-3 i 5-3), l’últim amb doble falta i un gest de dolor preocupant, per entregar la primera mànega en 37 minuts. Fritz, que va arrencar amb moltes precaucions i sense arriscar com havia promès, va començar a entrar amb el seu joc, el seu profund revés i els errors de Nadal per encadenar quatre jocs seguits.

En el segon set es va repetir la situació. Sense jugar a un gran nivell Nadal va aconseguir fer el ‘break (2-0) i avançar-se 3-0, més que pel seu bon joc, pels errors de Fritz, després d’una caiguda en quèva tornar la bola amb l’esquerra. Però Nadal, incòmode, insegur, va tornar a cedir el servei (3-2). Fritz tornava a entrar en joc per igualar (3-3) i en el següent joc Nadal va salvar la sacada, un cop més amb visibles molèsties a l’abdomen, amb sacades liftades que no superaven els 170 km/h. Va salvar el joc però va marxar als vestidors a rebre tractament, mentre el seu pare Sebastià, li feia gestos perquè es retirés.

No ho va fer. Després de cinc minuts, Nadal va tornar a la pista amb un posat seriós. No estava bé, però si algú vol fer-lo fora de la pista, ha de fer alguna cosa més que esperar que es retiri. Fritz, també amb la cuixa dreta embenada, no va aprofitar el moment. Va tornar a rebaixar la seva pressió i quan se’n va adonar, Nadal li havia trencat el servei i li prenia el set.

Fritz també va demanar el fisio per la cuixa esquerra. Si el nord-americà havia dit que tindrien un partit entre sans, després de la final d’Indian Wells que els dos van jugar lesionats, a Wimbledon es repetia la situació. Això no va impedir que Fritz guanyés el tercer set després de fer dos ‘breaks’ a Nadal, el primer gràcies a una altra doble falta, i el segon, amb una dreta dos metres fora de la línia per al segon trencament.

En el quart set els dos tennistes es van trencar de sortida el servei tres vegades. Dos cops Nadal (1-0 i 2-1), que va agafar avantatge per seguir en la lluita. Fritz va fer un esforç per igualar 4-4, però va acabar atrapat i va cedir la sacada (6-5) i el set.

Súper ‘tie-break’ definitiu

Nadal no estava disposat a abandonar la central, fàcilment. Va tornar a marxar als vestidors per reaparèixer, pentinat i canviat, disposat a una altra de les seves heroïcitats en un cinquè set, en què la seva sacada tornava a aguantar, treia més fort. Les dobles faltes havien desaparegut, cap gest de dolor. La seva mirada era una altra.

En el setè joc, del quart ‘break point’ Nadal apuntava la ruptura (4-3) que semblava decisiva, però Fritz li va trencar en el següent per igualar el marcador fins a un súper ‘tie-break’ definitiu.

Tant lluitar per acabar ofegat a la vora. Fritz, no va aguantar la pressió del moment. Va cedir un 5-0 d’entrada. I Nadal no va deixar escapar l’avantatge per rematar la victòria, que semblava impossible, amb un primer servei i una dreta definitiva (10-4).

Mentre durava la batalla a la central, Nick Kyrgios va fer el pas per esperar aquest divendres Nadal, derrotant el xilè Christian Garín per 6-4, 6-3 i 7-6 (5). El díscol tennista australià, amb 17 ‘aces’ i 35 cops guanyadors, va aconseguir la seva primera classificació per a unes semifinals de Grand Slam, amb 27 anys. A la pista l’esperarà Nadal, a qui va guanyar el 2014 i ha derrotat en tres de les sis ocasions que s’han enfrontat.

Les semifinals femenines

En els últims quarts de final femenins la romanesa Simona Halep es va imposar a la nord-americana Amanda Anisimova (6-2 i 6-4), mentre que la kazakh, nascuda a Moscou, Elena Ribakina va derrotar l’australiana Ajla Tomljanovic (4-6, 6-2 i 6-3). Les semifinals d’aquest dijous enfrontaran Halep, campiona del 2019, contra Ribakina i la tunisiana Ons Jabeur contra l’alemanya Tatjana Maria.