Tennis

Dimitrov venç Federer i s'instal·la en semifinals de l'Obert dels Estats Units

El búlgar s'enfrontarà en semifinals al rus Daniïl Medvédev

NEW YORK, NEW YORK - SEPTEMBER 03: Grigor Dimitrov of Bulgaria celebrates after winning the second set during his Men’s Singles quarterfinal match against Roger Federer of Switzerland on day nine of the 2019 US Open at the USTA Billie Jean King National Tennis Center on September 03, 2019 in the Queens borough of New York City. Elsa/Getty Images/AFP / ELSA (AFP)

Roger Federer va caure dimarts davant d’un Grigor Dimitrov confiat i resolt, que va aconseguir passar a semifinals en un disputat partit a cinc sets que es va estendre més de tres hores i que va acabar en 3-6, 6-4, 3-6, 6-4 i 6-2.

Va començar amb força el número tres del món davant de Dimitrov, número 78 de la classificació oficial, i en tan sols sis minuts va aconseguir apuntar-se els tres primers sets.

Excepte algun revés paral·lel que sobrepassava Federer, Dimitrov es va veure sotmès a la primera mànega pel domini de la raqueta del cinc vegades campió de l’Obert dels EUA, que va tancar el primer set amb un joc en blanc.

Ja en el segon, el búlgar va guanyar confiança i es defensava amb eficàcia de les pujades a xarxa de Federer, llançant potents pilotes que passaven al seu contrincant amb decisió i que el van portar a apuntar-se dos jocs d’avantatge i finalment aconseguir la segona mànega.

Un fet extraordinari, ja que en les set vegades que Dimitrov s’ha enfrontat a Federer anteriorment, el búlgar mai va aconseguir superar-lo, i de fet només havia sigut capaç d’arrabassar-li un set en dos partits disputats a Austràlia el 2016, tots dos en superfície dura.

Un dels exemples del bon joc de Dimitrov que va descol·locar el número tres del món va ser un 0-40 en contra seu en el cinquè joc del tercer set que el búlgar va poder recuperar a l’apuntar-se cinc punts seguits.

Tot i que Federer va aconseguir el tercer set còmodament, el suís va passar la quarta mànega corrent d’un costat a l’altre de la pista, perseguint els precisos trets d’angle obert que li llançava Dimitrov des de la línia de fons.

Així, l’entregat públic novaiorquès va veure a l’estadi Arthur Ashe un Federer que pujava a la xarxa quan tenia oportunitat per atacar el seu rival, especialment en els últims dos sets, però el que guanyava amb la seva gosadia ho perdia amb els seus errors no forçats, 61 en total, que li van fer perdre la quarta mànega.

Va ser en aquell moment quan el suís va anar al lavabo i va desaparèixer durant diversos minuts, va esgotar també el temps concedit per a l’assistència mèdica, mentre Dimitrov corria només d’un costat a l’altre de la pista per evitar que els seus músculs es refredessin.

En el cinquè set, Federer va semblar haver perdut el ritme per complet, i li va entregar l’última mànega al búlgar en poc més de mitja hora.

Dimitrov, que s’enfrontarà en semifinals al rus Daniïl Medvédev, número cinc del món, és el tennista de menor rànquing de l’ATP en colar-se en la semifinal d’un Grand Slam des de Rainer Schuettler al Wimbledon del 2008.

"Al principi estava una mica nerviós, intentant trobar el meu ritme", deia Dimitrov minuts després del partit, que deia que el seu únic objectiu era "estar en el partit".