Barcelona Open Banc Sabadell

Thiem tomba Nadal amb una exhibició

L'11 vegades campió encaixa la derrota (6-4, 6-4) com si fos una victòria

rpaniagua47922653 spain s rafael nadal returns the ball to austria s dominic t190427184416 / Manu Fernandez

A Barcelona Rafael Nadal tampoc aconseguirà la dotzena de títols. L’austríacDominic Thiemva barrar ahir el pas a l’11 vegades campió del torneig a l’imposar-se per 6-4 i 6-4 en un espectacular duel. El número 2 mundial es va creuar amb unrival pletòric, però va encaixar la derrota amb gran optimisme. “És el primer dia que em sento al principi del nivell per jugar feliç i amb l’energia necessària per aconseguir el que vull en aquesta aquesta gira de terra”, va dir sense anomenarRoland Garros, on té enfocat el seu punt de mira.

“Hi ha derrotes que poden ajudar”, deia convençut que el partit davant de Thiem va ser la prova que necessitava per començar a sentir-se competitiu. “La derrota de Montecarlo amb Fognini em va doldre com si hagués perdut amb el 500 del món, la d’avui és diferent. Avui he tingut un rival de màxim nivell. Sento que tinc la base per tirar endavant i aspirar al que ve”, va valorar.

La recuperació anímica

Tenia les seves raons per analitzar-ho així, però tot i que Thiem el va guanyar, Nadal va sentir haver saltat tres esglaons de cop, per arribar a dalt de l’escala on vol estar. El tennista austríac li va infligir la quarta derrota en els 65 partits que ha jugat a Barcelona i va deixar en 11 el seu palmarès de títols en una de les seves pistes preferides. No li va importar. Forma part del procés derecuperació anímicades que va haver de retirar-se a les semifinals d’Indian Wells fa un mes. “De vegades un té davallades mentals, es va donant patacades i quan les rep, es queda mig moribund”, va explicar.

“De vegades un té davallades mentals i un es va donant patacades i quan els rep es queda mig moribund”

Rafael Nadal

Número 2 mundial

Thiem el va forçar i Nadal va disfrutar. El tennista austríac el va obligar a competir des del primer punt en joc. Servei, revés i ‘drive’ eren un mur que el número 2 mundial només podia desbordar amb cops guanyadors i apuntant a les línies. El tennista austríac li va arrabassar el servei als 23 minuts en el primer set i va repetir en el segon també en el cinquè joc i ja no va deixar escapar aquest avantatge en un autèntic recital de joc. Va estar un pas per davant de Nadal, que acceptava la situació davant d’un rival que ja l’havia guanyat a Madrid (2018), Roma (2017) i Buenos Aires (2016). Un rival que, com ja va passar l’any passat, és candidat a tenir-lo davant a la final deRoland Garros.

Nadal va admetre que encara li falta certa confiança i que, si ha de buscar una cosa dolenta del seu partit, va ser el servei (va cometre 5 dobles faltes) i que només va tenir dos punts de ruptura, els dos en l’últim joc, després de dues hores de lluita. Thiem els va salvar i va certificar una victòria que li permetrà ser el tercer austríac que opta al títol a Barcelona després de Thomas Muster que va guanyar el 1995 i 1996 i Horst Skoff que va perdre el 1990 davant d’Andrés Gómez.

Thiem s’enfrontarà al rus Daniil Medvedev que debutava en el torneig i arriba a la final a l’imposar-se en una dura batalla al japonès Kei Nishikori per 6-3, 3-6 i 7-5. Als 23 anys, classificat ja al 14è lloc mundial, Medvedev estarà per tercera vegada en aquesta temporada en una final del circuit ATP després de Brisbane (va perdre amb Nishikori) i Sofia (va derrotar Monfils).  En el torneig de dobles Feliciano López i Pablo Carreño van caure a semifinals davant dels colombians Juan Sebastián Cabal i Roberto Farah per 4-6, 6-2 i 12-10.