Meteorologia

Primera gran borrasca a Espanya: ¿On afectarà?

Les precipitacions afectaran el nord-oest del país, sobre tot Galícia, mentre que les zones mediterrànies es mantindran amb temperatures que podrien arribar als 36 graus

Epi_rc_es

L’entrada d’una gran borrascades del nord del país aquesta setmana suposarà l’arribada de plugesa zones com Galíciai les comunitats veïnes. Per ara, la previsió és de fins a 100 litres de precipitació acumulats en aquestes zones de la Península fins divendres, mentre que al nord-est s’hi esperen quantitats més baixes.

A més de totes les comunitats del nord d’Espanya, l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) també preveu pluges en altres zones, com el nord-oest d’Extremadura i Castella i Lleó i en diferents punts de Navarra. Quant a les temperatures, seran més baixes a la majoria del país, tot i que les costes mediterrànies, incloent-hi les Balears, es mantindran càlidesdurant aquest inici de setmana.

Calor a l’est

L’arribada d’aquesta borrasca no afectarà especialment les comunitats de l’est d’Espanya, on els termòmetres es mantindran amb valors alts. Des de l’Aemet, s’anticipen màximes de fins a 35 graus centígrads a l’interior de Catalunya, a més del País Valencià, les illes Balears, Múrcia i Andalusia.

En canvi, al nord-oest de la Península, comunitats com Astúries, Cantàbria i, sobretot, Galícia tindran una treva amb la calor. La gran borrasca atlàntica enviarà diversos fronts fins dijous, i provocarà l’arribada de pluges localment fortes i vents intensos al litoral. Així mateix, el cel es mantindrà cobert en aquests punts, a més de l’Aragó i Catalunya, on es podrien registrar algunes pluges febles.

Previsió incerta

Tot i que les prediccions per a aquest inici de setmana són bastant clares, a partir de dijous augmentarà la incertesasobre el temps que farà a Espanya. Les precipitacions a Galícia es mantindran durant la segona meitat d’aquesta primera setmana de setembre, i podrien anar acompanyades de calamarsa en zones com el Pirineu. Tanmateix, és possible que aquestes pluges s’estenguin a les comunitats veïnes i a Extremadura.

Per la seva banda, les temperatures podrien arribar a superar els 36 graus centígrads a partir de dijous. Zones com el País Valencià, Múrcia o la Vall del Guadalquivir encapçalaran la llista dels punts més calorosos del país respecte a altres anys, amb un augment d’entre 5 i 10 graus respecte a la mitjana habitual. Ja cap a diumenge, s’espera que les temperatures comencin a baixar després de romandre estables els dies anteriors.