Clima aclaparador

¿Quan torna la calima a Barcelona i a la resta de Catalunya?

Calor africana a Espanya: els termòmetres es disparen

¿Què és la calima?

La massa d’aire càlid procedent del Sàhara portarà una gran massa de pols en suspensió

Alfons Puertas

Catalunya, com la resta de la península Ibèrica, es prepara per afrontar l’arribada d’un episodi de calor realment insòlita per a mitjans de maig. Es registraran temperatures diürnes de més de 10 graus per sobre de la mitjana habitual en aquesta època de l’any. Tornen, a més, les nits tropicals (amb mínimes superiors als 20 graus). Se superaran àmpliament els 35 graus i algunes zones d’Espanya podran marcar ja els 40.

Però la calor no serà l’únic càstig que viurem. Totes les previsions apunten que, especialment a partir d’aquest divendres, ens arribarà una massa d’aire tòrrid gestada entre Algèria i Líbia, en ple desert del Sàhara.

Migjorns s’encarregaran que aquesta massa d’aire extraordinàriament càlid transporti una massa important de pols en suspensió. El fenomen, la tant coneguda com temuda calima, arribarà a la seva màxima expressió a Barcelona i a la resta de Catalunya durant el cap de setmana.

Les conseqüències seran les ja sabudes (cel amb tonalitat vermellosa i possibilitat d’algun avís per concentració de partícules en suspensió), tot i que diferents models assenyalen que el fenomen serà d’una intensitat molt superior a la que es va registrar aquesta primavera a Catalunya i altres zones d’Espanya.

Serà, per tant, un cap de setmana aclaparador: calor altíssima, impròpia d’un mes de maig, i calima amb alta concentració de partícules que dificultaran l’activitat a l’aire lliure. Caldrà estar molt atents als avisos de les autoritats.

Temes:

Calor Àfrica