Canícula al juliol

La calor extrema posa en alerta 13 comunitats

  • Catalunya registrarà, a Lleida, màximes que rondaran o superaran els 35 graus

Els tècnics no ho denominen onada ja que només són uns dies i prefereixen anomenar-lo «episodi» de calor extrema. Serà breu però molt intens, perquè les altes temperatures d’aquest cap de setmana –en concret avui– posaran en alerta 13 comunitats, sis d’aquestes en avís taronja (risc important) per poder superar els 44 graus. Són Andalusia, Aragó, Castella i Lleó, Castella-la Manxa Extremadura i Madrid, segons informa l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet). 

El cap de setmana més càlid de l’any –de moment– deixarà màximes de fins a 47ºC tot i que previsiblement no es batrà el rècord de màxima absoluta a Espanya, segons ha avançat Europa Press la portaveu de l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet), Bea Hervella. La màxima absoluta a què s’ha arribat a Espanya, que es xifra en 49ºC, es va marcar en diferents territoris i diverses dates, com per exemple a Écija, (Sevilla), el 13 de juny de 1981; a Hornachuelos (Còrdova) el 29 d’agost de 1959, així com a Manzanares (Ciudad Real), el 14 d’agost de 1962.

L’alerta groga d’aquest cap de setmana afecta les Balears, Catalunya (on hi haurà màximes de 35 graus a Lleida), Múrcia, Navarra, la Rioja, València i les Canàries, on no està previst que s’arribin a valors tan elevats, però malgrat això rondaran o superaran els 40 graus en hores centrals del dia. La regió de Múrcia es pot emportar la pitjor part perquè demà, quan es donarà una baixada generalitzada en tota la Península, la màxima podria superar els 45 graus.

Andalusia és una de les comunitats que en aquesta jornada registrarà calor extrema i així s’arribarà puntualment als 44 graus de màxima i mínimes de més de 26 a les províncies de Còrdova, Granada, Jaén i sobretot a Sevilla, mentre que a les províncies de Huelva i de Màlaga rondaran els 40 graus i també tindran nits tòrrides, de més de 26 graus en alguns punts. A Almeria i Cadis l’alerta és groga i s’esperen entre 38 i 39 graus de màxima.

Aragó està en alerta taronja per màximes de 39 graus a Terol i Saragossa i una mica més baixes, uns 35 graus, al Pirineu d’Osca, mentre que Castella-la Manxa ha activat el nivell taronja per valors de fins a 42 graus a la província de Ciudad Real; d’entre 39 i 40 a Conca; de 37 a 40 a Guadalajara i de fins a 44 graus a Toledo, un dels registres més alts d’aquest dia a la Península.

A Castella i Lleó l’avís taronja és per temperatures d’entre 40 i 41 graus en punts d’Àvila i de Salamanca, mentre en la resta de la Comunitat es mantindran per sota dels 40 graus, però sempre per sobre dels 35.

A Extremadura s’esperen 43 graus de màxima a la província de Badajoz i entre 41 i 42 a la ribera del Tajo, al seu pas per la província de Càceres, mentre que a la Comunitat de Madrid avui s’arribaran als 42 graus a l’àrea metropolitana, sud i a les zones de l’Henares i de les Vegas i no passaran de 38 a la serra.

A les Balears hi ha alerta groga per fins a 37 graus de màxima a l’interior i el sud de Mallorca. A València l’avís groc es deu als 38 graus a què es preveu arribar a l’interior de la comunitat, mentre que a la Rioja hi ha pronosticats entre 34 i 38 graus i a les Canàries hi ha en alerta groga per valors de fins a 34 graus a Tenerife, Fuerteventura i Gran Canària que afectaran sobretot la meitat sud de les illes.

Temes:

Calor