Pluges disperses

Previstes nevades a partir de 300 metres a la meitat nord d’Espanya

  • Hi haurà ratxes de vent fort al litoral cantàbric, al Pirineu, l’Empordà i el baix Ebre

L’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) preveu per a aquest diumenge precipitacions persistents al litoral cantàbric i localment fortes a l’illa canària de La Palma, amb nevades en cotes d’entre 300 i 600 metres a la meitat nord peninsular i gelades generalitzades a l’interior peninsular, localment fortes en zones de muntanya. Ratxes de vent fort al litoral cantàbric, el Pirineu, l’Empordà i el baix Ebre.

Al nord de Galícia i l’àrea cantàbrica continuarà el cel ennuvolat o cobert, amb precipitacions que podran anar acompanyades de tempesta, i que poden ser localment persistents al litoral cantàbric.

De forma més feble, també podran afectar altres punts de l’extrem nord peninsular, l’altiplà nord i entorn dels sistemes Central i Ibèric.

Núvols i pluja en alguns punts

A l’est de les Balears s’esperen pluja i xàfecs, que podran anar acompanyats de tempesta, sense descartar que també afectin la resta de les Balears, Melilla i l’est de Catalunya. Intervals ennuvolats a la resta de la meitat nord peninsular, i pocs núvols a la meitat sud.

A les Canàries, a causa de l’aproximació d’una borrasca atlàntica, augmentarà la probabilitat de precipitacions a les illes occidentals, especialment a La Palma, on poden ser localment fortes.

Cota de neu entre 300 i 600 metres

La cota de neu se situarà entre 300 i 600 metres a la meitat nord peninsular; de 500 a 800 metres a la meitat sud, i a les Balears a uns 600 metres.

Les temperatures tindran pocs canvis, amb gelades pràcticament generalitzades a l’interior peninsular, localment fortes en zones de muntanya.

Els vents bufaran de l’oest i nord-oest, amb intervals forts al litoral cantàbric, el Pirineu, l’Empordà i el baix Ebre. A les Canàries seran de component est.

Aquesta és la predicció per comunitats autònomes:

ANDALUSIA

Predomini de cel poc ennuvolat o clar. Les temperatures mínimes en descens a l’extrem occidental i la vall del Guadalquivir, amb pocs canvis a la resta; les màximes amb pocs canvis. Gelades generalitzades a l’interior. Els vents de l’oest o nord-oest, ocasionalment forts al litoral mediterrani i a les zones altes orientals.

ARAGÓ

Al Pirineu occidental i Cinco Villas, cel ennuvolat o cobert amb nevades dèbils en la segona meitat del dia. A la resta, intervals ennuvolats amb probabilitat d’alguna nevada feble a la Ibérica. La cota de neu a les zones afectades entorn de 400 o 600 metres. Temperatures mínimes sense canvis importants i les màximes, en ascens a Saragossa i Terol. Gelades generalitzades, excepte a les zones més baixes de la vall de l’Ebre, i seran fortes al Pirineu. El vent del nord-oest de dèbil a moderat, o del nord al Pirineu amb ratxes fortes a primeres hores.

ASTÚRIES

Cel ennuvolat o cobert amb boirina i boira a la Serralada. Pluja i xàfecs que al litoral poden ser localment forts o persistents i anar acompanyats de tempesta. La cota de neu de 500 a 600 metres baixarà fins als 300 o 400 metres al final del dia. Les temperatures amb canvis lleugers, predominaran els augments en les mínimes. Gelades febles a la meitat sud, més intenses en zones altes de la Serralada. Els vents d’oest i nord-oest, dèbils a l’interior.

BALEARS

Cel ennuvolat amb xàfecs ocasionals que poden anar acompanyats de tempesta i calamarsa petita, principalment a Menorca i al nord-est de Mallorca, on a més podrien ser localment fortes. La cota de neu, entre 400 i 600 metres. Les temperatures descendiran lleugerament, amb gelades febles sobretot a Mallorca. El vent, del nord i nord-oest, amb intervals de calma a Mallorca de matinada.

CANÀRIES

Predomini de cel ennuvolat o cobert. Pluja feble, ocasional a les illes occidentals, amb probabilitat que sigui en forma de xàfecs localment forts a La Palma a la tarda. Temperatures mínimes sense canvis o que pujaran lleugerament a les illes occidentals, màximes amb pocs canvis. A les illes occidentals, vent de l’est-sud-est dèbil, que girarà a component sud moderat a la tarda. Als cims de Tenerife i de La Palma, vent de l’oest dèbil, que augmentarà a la tarda, amb probabilitat d’intervals forts al final del dia. A les orientals, vent del nord-est fluix girant a est-sud-est.

CANTÀBRIA

Cel ennuvolat o cobert amb pluja i xàfecs, ocasionalment acompanyats de tempesta, que podran ser persistents al litoral i menys freqüents a Campoo-Los Valles. La cota de neu, entorn de 500 o 600 metres i baixarà a uns 400 metres al final. Temperatures sense canvis o que augmentaran lleugerament. Gelades dèbils al sud, més intenses en zones de muntanya. Al litoral, vent de l’oest amb intervals forts. A l’interior, vent de l’oest i nord-oest en general dèbil.

CASTELLA-LA MANXA

Cel poc ennuvolat o clar amb alguns intervals ennuvolats a la meitat nord, més abundants en els sistemes Ibèric i Central de matinada i al final del dia. No es descarta alguna nevada feble i dispersa a la Serra Nord de Guadalajara i Conca a últimes hores i a qualsevol cota. Les temperatures mínimes amb pocs canvis tot i que amb alguns descensos lleugers a la Manxa; màximes en ascens lleuger o sense canvis. Gelades generalitzades, puntualment fortes als cims de la serra d’Alcaraz. A la meitat oriental, vent del nord-oest, amainant al final de la tarda i fent remolins a sud-oest; a la resta, vent dèbil de component oest, fent remolins al final a sud-oest.

CASTELLA I LLEÓ

A l’extrem nord, ennuvolat o cobert amb precipitacions febles, que poden ser persistents. En el terç est ennuvolat o cobert amb precipitacions febles en la segona meitat del dia. En la resta intervals ennuvolats sense descartar algunes precipitacions febles disperses. La cota de la neu: 300 a 600 metres. Temperatures mínimes amb canvis lleugers i les màximes en ascens a la meitat oest i sense canvis o en lleuger ascens a la resta. Gelades generalitzades, localment fortes a zones altes. Els vents, de l’oest.

CATALUNYA

Cel ennuvolat o cobert a primera hora, amb nevades febles al Pirineu oriental i amb probabilitat que s’estenguin a zones més baixes de les províncies de Barcelona i Girona, amb cota de neu entre 300 i 500 metres, puntualment per sota. A més, probabilitat de xàfecs al matí al litoral central. A la tarda es tendirà a cel poc ennuvolat a tot el territori. Temperatures en lleuger descens o sense canvis. Gelades a tot l’interior, fortes al Pirineu i febles al prelitoral. A l’extrem nord-est i terç sud, vent del nord-oest moderat a fort, amb ratxes molt fortes a zones altes de l’extrem sud al matí; al Pirineu, vent del nord amb ratxes fortes a primeres hores; a la resta, component oest dèbil.

PAÍS VALENCIÀ

Predomini de cel poc ennuvolat o clar, amb alguns intervals ennuvolats a Castelló. Temperatures mínimes sense canvis importants i les màximes, en ascens. Gelades a l’interior. El vent de l’oest i nord-oest moderat a fort amb ratxes molt fortes a Castelló al matí, dirminuirà a dèbil moderat a la tarda.

EXTREMADURA

Cel poc ennuvolat, amb intervals ennuvolats al nord. Les temperatures mínimes sense canvis o en lleuger descens i les màximes, sense canvis o en lleuger ascens. Gelades febles generalitzades, més intenses a Gredos. Els vents, del nord-oest i oest, dèbils, en general.

GALÍCIA

Cel ennuvolat o cobert amb clars al sud-oest al final de la tarda. Boira i boirina en zones de muntanya de la meitat oriental. Pluja i xàfecs a la meitat nord, que al litoral cantàbric poden ser localment forts i persistents i anar acompanyats de tempesta i que, a la tarda, s’estendran a la resta de la comunitat, més probables i freqüents en zones de muntanya. La cota de neu entorn de 500 o 600 metres, baixarà puntualment a 400. Temperatures amb canvis lleugers, predominaran els augments en les mínimes del nord-est. Gelades febles a la meitat sud-est, més intenses a les zones de muntanya. Al litoral, vents de nord i nord-oest. A l’interior, vents dèbils de component oest.

MADRID

Cel ennuvolat amb núvols baixos a la serra, probablement amb boira i bancs de boira matinals, amb clarianes en les hores centrals i que augmentarà a ennuvolat o cobert al final, quan s’esperen nevades febles en el límit provincial a qualsevol cota. A la resta, cel poc ennuvolat amb alguns intervals ennuvolats. Temperatures mínimes sense canvis o amb alguns descensos, amb gelades generalitzades i puntualment fortes a cotes altes de la serra; les màximes lleugerament en ascens. El vent, en general dèbil, de component oest.

MÚRCIA

Cel poc ennuvolat o clar. Temperatures mínimes sense canvis, amb gelades febles a l’interior, i les màximes, en lleuger ascens. Els vents del nord-oest amb ratxes fortes, localment molt fortes a l’Altiplà, disminuiran a la tarda i giraran al sud-oest al litoral.

NAVARRA

Cel ennuvolat o cobert, amb clarianes a la zona de Tudela. Pluja al nord-oest a la tarda que s’estendrà a la resta de la meitat nord de forma feble. La cota de neu entre 300 i 500 metres, a la tarda pujarà temporalment a 500 o 600 metres. Temperatures mínimes sense canvis o en descens i les màximes, en augment. Gelades febles gairebé generalitzades, més intenses al Pirineu. El vent del nord-oest i nord dèbil, amb intervals més intensos a la Ribera i fent remolins a la tarda a sud i sud-oest dèbil.

PAÍS BASC

Cel ennuvolat o cobert amb pluja i xàfecs, ocasionalment acompanyats de tempesta, que poden ser localment persistents al litoral oest i menys intensos i freqüents a Araba. La cota de neu al voltant 400 o 600 metres, baixarà a entre 300 i 400 metres al final del dia. Les temperatures mínimes amb pocs canvis i les màximes, lleugerament en ascens. Gelades febles a Araba i zones de muntanya. Al litoral, vent variable dèbil, al matí tendirà a vent de l’oest amb intervals forts. A l’interior, vent de component oest en general dèbil.

LA RIOJA

Cel ennuvolat o cobert, amb precipitacions febles, principalment a la tarda i a la Rioja Alta. Seran poc probables i ocasionals a la Rioja Baixa. La cota de la neu, de 400 a 600 metres. Les temperatures mínimes en lleuger descens a la Vall i sense canvis a la resta i les màximes, en ascens. Gelades generalitzades, que seran dèbils a la Vall i més intenses a la Ibèrica. Vents de l’oest i nord-oest.

Temes:

Hivern Neu