previsió de l'aemet

Prealerta per les pluges intenses aquest dissabte a Catalunya

Els xàfecs i les tempestes seran generalitzats, tot i que es concentraran sobretot al litoral català

zentauroepp49107415 barcelona 17 07 2019 foto del verano tormenta de verano ll190909114939 / FERRAN NADEU

Protecció Civil ha activat laprealerta Inuncat per la previsió de pluges intenses i per acumulació aquest dissabte a tot Catalunya, especialment al litoral i prelitoral de Barcelona i Girona. Així, demanen molta prudència, ja que es poden superar els 20 litres per metre quadrat en 30 minuts, i els 100 litres en 24 hores al nord del país. 

Per la seva banda, l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) apunta que fins i tot hi hauria precipitacions amb calamarsa. La mateixa agència preveu també pluges intenses i persistents en àmplies zones del sud-oest de Galícia, nord d’Extremadura i Madrid, tempestes a l’est i nord-oest peninsular i àrees d’Andalusia. 

A Catalunya el cel estarà tapat i hi haurà xàfecs i tempestes generalitzats, localment forts o molt forts i amb calamarsa. Les temperatures mínimes seguiran sense canvis i les màximes entraran en descens. Pel que fa al vent, l’Aemet, informa que vindrà de l’est i serà moderat al litoral i fluix a l’interior.

Així mateix, es preveu cel ennuvolat amb precipitacions a la major part de la Península, tret del Cantàbric oriental, litoral del sud-est peninsular i les Balears, on són molt poc probables; a les Canàries, intervals ennuvolats tendint a poc ennuvolat. Temperatures diürnes en descens a l’interior peninsular, localment notable a l’oest de la Meseta, en ascens a les Balears i litorals del sud-est i del Cantàbric, i amb pocs canvis a la resta.

El vent bufarà fort del sud o sud-oest al litoral gallec i, al final, de l’oest al Cantàbric occidental, de l’oest a l’àrea de l’Estret, del nord-est girant al sud-oest en la resta de l’àrea mediterrània, de component sud a la resta peninsular –fluixos a la meitat sud– i fluixos variables a les Canàries.

Predicció per comunitats autònomes 

GALÍCIA: poc ennuvolat a primeres hores, amb augment progressiu de la nuvolositat d’oest a est fins a quedar tapat amb pluges i xàfecs, que seran generalitzats durant la tarda i localment forts a la meitat sud-oest de la comunitat. Temperatures en lleuger ascens de matinada però en progressiu descens després, amb mínimes en general al final del dia. Vent del sud i sud-oest, augmentant a intervals de fort al llarg del matí, amb ratxes molt fortes a la Corunya i al nord de Lugo a les hores centrals i girant a sud-oest i disminuint d’intensitat al final del dia.

PRINCIPAT D’ASTÚRIES: poc ennuvolat amb intervals de núvols mitjans i alts al principi, augmentant a ennuvolat, amb pluges estenent-se des del sud-oest a primeres hores de la tarda i tendint a generalitzar-se al final del dia. Temperatures mínimes en lleuger augment, tret de la serralada, on descendiran, i màximes en descens, excepte al litoral oriental, on es mantindran sense canvis o en lleuger ascens. Vents fluixos de component sud, més intensos a la serralada, girant a oest i nord-oest al final i disminuint d’intensitat al final del dia.

CANTÀBRIA: molt ennuvolat o tapat amb pluges febles i xàfecs a partir de la tarda estenent-se des de l’oest. Temperatures mínimes en lleuger augment i màximes en descens. Vent fluix del sud amb intervals més intensos en zones altes.

PAÍS BASC: ennuvolat tendint a tapat, sense descartar pluges febles a l’est i sud de la comunitat estenent-se a la resta. Temperatures mínimes en ascens, menys acusat a Àlaba, i màximes en lleuger descens. Vent del sud i sud-est.

CASTELLA I LLEÓ: a la meitat oest, pluges o xàfecs generalitzats, localment forts i persistents al vessant sud de Gredos i de zones de muntanya. A la resta, intervals ennuvolats augmentant a tapat amb pluges o xàfecs a partir de la tarda. Temperatures mínimes sense canvis o en lleuger descens i màximes en descens, notable a la meitat oest. Vents del sud-oest.

COMUNITAT FORAL DE NAVARRA: molt ennuvolat o tapat, amb predomini de núvols baixos al principi. Pluges febles i xàfecs que poden ser una mica més intensos al sud. Temperatures mínimes amb pocs canvis, tret del vessant cantàbric on ascendiran lleugerament, i màximes en descens. Vent del sud i sud-est, amb ratxes molt fortes al vessant cantàbric de matinada.

LA RIOJA: ennuvolat tendint a tapat amb precipitacions a últimes hores. Temperatures mínimes sense canvis o en lleuger ascens i màximes sense canvis o en lleuger descens. Vents del sud-oest a la serra i del sud-est a la vall.

ARAGÓ: d’ennuvolat a tapat amb xàfecs i tempestes generalitzats, localment forts o molt forts i amb calamarsa. Temperatures mínimes sense canvis i màximes en descens. Vent del sud i sud-est fluix, amb intervals de moderat a les Cinco Villas.

CATALUNYA: tapat amb xàfecs i tempestes generalitzats, localment forts o molt forts i amb calamarsa, sobretot al litoral. Temperatures mínimes sense canvis i màximes en descens. Vent de l’est, moderat al litoral i fluix a l’interior.

EXTREMADURA: tapat amb precipitacions generalitzades. Seran localment forts i persistents al nord de Càceres. Temperatures mínimes sense canvis o en lleuger descens i màximes en descens, que podrà ser notable. Vents del sud-oest.

COMUNITAT DE MADRID: tapat amb pluges que podrien ser en forma de xàfec, en general de caràcter feble, més probables i intenses al nord; durant les primeres hores de la nit encara podria donar-se algun xàfec localment fort i amb tempestes. Temperatures mínimes amb pocs canvis i màximes en descens. Vent del sud-est girant a sud-oest, en general fluix.

CASTELLA-LA MANXA: durant el dia, ennuvolat o tapat amb pluges, febles en general, tendint a remetre des de l’oest, tot i que durant les primeres hores de la nit encara podria haver-hi algun xàfec localment fort i amb tempestes, més probables a l’est de la comunitat. Temperatures mínimes amb pocs canvis i màximes en descens. Vent del sud-est girant a sud-oest, en general fluix.

PAÍS VALENCIÀ: tapat amb xàfecs i tempestes generalitzats, localment forts i amb calamarsa a la meitat nord, tendint a remetre al final. Temperatures mínimes amb pocs canvis i màximes amb ascensos locals. Vent variable fluix, amb intervals de component nord moderat al litoral.

REGIÓ DE MÚRCIA: ennuvolat amb xàfecs ocasionalment acompanyats de tempestes. Temperatures mínimes sense canvis; màximes en ascens. Vents variables, tendint a sud o sud-oest.

ILLES BALEARS: tapat, amb predomini de núvols mitjans i alts, i probabilitat d’algun xàfec ocasional i aïllat, acompanyat de fang i que podria anar amb tempesta. Boires. Temperatures en ascens. Vents de component est amb algun interval de fort.

ANDALUSIA: xàfecs i tempestes, més intensos a primeres hores a Màlaga i al sud de les províncies de Còrdova i Sevilla, on poden ser localment forts. Temperatures mínimes amb pocs canvis; màximes en ascens a l’extrem oriental, en descens a la meitat occidental i sense canvis a la resta. Vents variables, tendint a l’oest o sud-oest durant el dia i creixent al litoral.

CANÀRIES: intervals ennuvolats, amb grans clarianes en les hores centrals. No es descarten pluges febles ocasionals als litorals nord i est de Tenerife. Temperatures amb pocs canvis. Vent del nord fluix, amb predomini de les brises a la costa.