TEMPESTA AMENAÇADORA

La ciclogènesi Gabriel posa en alerta 15 comunitats d'Espanya

La borrasca provocarà ratxes de vent de fins a 120 km/h i onades de 5 a 8 metres

dyd9tpqx0ai5941

La borrasca Gabriel Gabriel –formada per un procés de ciclogènesi explosiva– ha posat aquest dimarts en alerta 15 comunitats d’Espanya per ratxes de vent de fins a 120 quilòmetres per hora i per fort onatge d’entre 5 i 8 metres, informa l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) a la seva web.

A Cantàbria tenen alerta taronja (risc important) per onades d’entre 5 i 7 metres i per ratxes màximes de 110 quilòmetres per hora al litoral. L’Aemet adverteix que en caps i zones especialment exposades pot ser que s’arribi als 120 km/h.

A Astúries i al País Basc hi ha avís taronja per ratxes màximes de 120 quilòmetres per hora en zones delsPicos d’Europa i de l’interior, respectivament. En les dues comunitats es preveu fort onatge, amb onades d’entre 4 i 7 metres.

Navarra ha activat l’avís taronja per ratxes màximes de vent de 90 quilòmetres al vessant atlàntic, i l’alerta groga per vent i per neu en zones del Pirineu, mentre que a Galícia només Lugo té activat l’avís taronja per ratxes màximes de 100 quilòmetres per hora a A Mariña.

L’arxipèlag balear té alerta taronja a l’illa de Menorca per fenòmens costaners adversos, amb onades de 4 metres d’alçària, ia Mallorca hi ha avís groc per onatge de tres metres.

A Andalusia, avís taronja a Almeria i Granada

A Andalusia, la província d’Almeria està amb avís taronja per vent de 90 quilòmetres per hora a Nacimiento, Campo de Tabernas, Valle del Almanzora i Los Vélez, mentre que a la província de Granada hi ha alerta també taronja per fenòmens costaners adversos.

Les províncies d’Osca (Aragó), Albacete (Castella-la Manxa), totes les de Castella i Lleó, tret d’Àvila, Valladolid i Salamanca, Lleida i Tarragona (Catalunya), Alacant i València (Comunitat Valenciana), Melilla i les comunitats de Madrid, La Rioja i Múrcia tenen alerta groga per vent, onades, neu o risc d’allaus.

L’Aemet avisa que amb l’alerta taronja hi ha risc meteorològic important, fenòmens meteorològics no habituals i amb cert grau de perill per a les activitats usuals, i amb la groga no hi ha risc meteorològic per a la població en general, tot i que sí per a alguna activitat concreta.