Memòria històrica

‘Documentos TV’ fa 35 anys i ho celebra amb ‘Explorando Chernóbil’

El programa de La 2 es va estrenar el 29 d’abril de 1986, just el dia en què va transcendir la notícia d’un dels accidents nuclears més greus de la història

El 29 d’abril de 1986, el dia que es donava a conèixer al món la terrible notícia d’un dels accidents nuclears més greus de la història, l’explosió de la central de Txernòbil, es va emetre el primer programa de ‘Documentos TV’. Ara l’espai de La 2 fa 35 anys i ho celebra aquest dimarts, dia 27, precisament amb l’estrena del reportatge ‘Explorando Chernóbil’.

Ningú podia imaginar-se que 35 anys després algú estaria disposat a fer turisme a Txernòbil. Des del dia de l’accident, la central nuclear i l’àmplia zona exposada a l’explosió del reactor quatre van quedar suspeses en el temps. La radiació va silenciar també la sorollosa Prípiat, la ciutat més pròxima a la central i llar de molts dels qui treballaven a Txernòbil.

‘Explorando Chernóbil’ mostra com la zona d’exclusió s’ha convertit en l’objectiu d’entusiastes de l’esport extrem, d’empreses turístiques, exploradors il·legals i artistes, assedegats, de noves sensacions i experiències similars a les que els ofereixen els cèlebres videojocs o les pel·lícules sobre el Txernòbil devastat per la radiació.

Tres dècades després de la terrible catàstrofe humana i mediambiental, una nova generació entra en aquests llocs fantasmagòrics de Prípiat per tafanejar i explorar-los, aliens als riscos existents per l’exposició a la radiació. El nombre d’aquest tipus de visitants tan poc convencional va en augment, atrets per les sensacions extremes que provoca un lloc congelat en el temps com Txernòbil.