ESTRENA DE 'LA GRAN IL·LUSIÓ'

TV-3 rememora la història del cine català

La docusèrie parteix dels orígens del mut fet a Catalunya i en aquesta primera temporada arriba fins a les pel·lícules policíaques dels anys 50

zentauroepp46448024 television gran illusi

El cine neix oficialment a París el desembre de 1895, i un any després es fa la primera projecció a la Rambla de Barcelona. I és a partir d’aquest moment que comença La gran il·lusió, nova sèrie documentalLa gran il·lusió, que repassa la història del cine català, que TV-3 estrena dilluns, 7, després del TN vespre (22.00 hores).

Docusèrie 'La gran il·lusió' / TVC

Àlex Gorina i Esteve Riambau dirigeixen aquest programa que el director de l’Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC), Miquel Curanta, ha qualificat de «treball d’orfebreria». Els set capítols que s’emetran en aquesta primera temporada parteixen dels orígens del cine mut català i arriben fins a les pel·lícules policíaques dels anys 50.

Set capítols per gravar

El projecte original preveia set capítols més que arribaven fins als nostres dies, però que encara no s’han gravat per problemes de finançament, segons ha reconegut el director de TV-3, Vicent Sanchis, que ha atribuït el retard a l’«obstacle econòmic que ha suposat l’aplicació del 155 per a TV-3.

Imatges d’arxiu, animacions i entrevistes amb persones de l’època són les eines amb què el programa recorre la història del cine català, renunciant a la figura del presentador perquè «el cine sigui el protagonista i es mostri a si mateix», segons Gorina. “És un relat intermitent de la història, amb estructura de mosaic, que dona pinzellades i no pretén ser la història amb majúscules, però que es recolza en estudis molt rigorosos”, ha afegit Riambau.

Temes:

Cine TV-3