TU I JO SOM TRES

El frontis de Lola i el Rei en pilotes

Tu i jo som tres. Per Ferran Monegal. La Faraona i Marisol, portades d’’Interviú’. / periodico

La Sexta noche han dedicat un interessant homenatge comiat a la revista Interviú, i un dels seus subdirectors, Miguel Angel Gordillo, va explicar sucoses anècdotes sobre com es negociaven els nus per a les seves famosíssimes portades i dobles pàgines interiors. Per exemple, el de Lola Flores«Vaig arribar a casa seva i a la sala d'estar Lola es va treure la samarreta, es va quedar amb els pits a l'aire, i va exclamar '¡Tu vens per això!'». ¡Ahh! Devia ser una escena gloriosa veure la gran Lola a frontis descobert negociant el pes monetari de les seves tetes. La situació més delicada que va recordar Gordillo va ser quan li van oferir les fotos de Joan Carles I en pilotes. Va dir: «En demanaven 60 milions de pessetes. L'única peça que portava el Rei era una gorreta al cap. Antonio Asensio em va dir: 'No les comprarem. Seria per no publicar-les i tenir-les guardades a la caixa forta'». ¡Ah! Aquella advertència d'Asensio va ser oportuna.

L'estratègia de comprar informació per no publicar-la ha sigut una pràctica bastant utilitzada per algunes publicacions. Jaime Peñafiel sol dir sempre: «Valc més pel que callo que pel que explico». O sigui que una determinada informació, oculta i ben guardada, pot servir de palanca per a altres coses. A vegades fins i tot perverses. No va ser el cas d'Interviú amb el Rei en pilotes.

Aquest detall que ha tingut La Sexta noche, homenatjant la vida d'aquesta revista, icona del destape i motor de la transició cap a la llibertat de premsa, va comptar amb la presència de dos exdirectors, Teresa Viejo i Jesús Maraña, i amb el fotògraf César Lucas, autor del mític nu de Marisol. Van recordar amb passió el que també oferia la revista, a més de les fotos en pilotes. Els reportatges d'investigació. Els treballs que van incomodar tants personatges poderosos. Des de la fortuna dels Franco, fins a l'anàlisi clínica que demostrava que Ladi Dy estava embarassada quan va morir. De Carrillo amb perruca travessant la frontera, a Roldán en plena orgia o Paesa camuflat a París fent-se passar per mort.

Me n'he recordat del meu estimat Xavier Vinader. Ell va publicar a Interviú els documents més importants sobre terrorisme d'Estat i sobre l'acció de grups armats d'extrema dreta a Euskadi. Allà on estigui ara Xavier, segur que la notícia de la desaparició d'Interviú el deu haver entristit enormement.