EXCÉS DE ZEL TELEVISIU

TVE tenia preparada la notícia de l'empresonament de Trapero

La tele estatal va preparar dilluns un avanç informatiu amb l'entrada a la presó del major dels Mossos

undefined31625870 ana blanco television tve171017161655

TVE va suspendre aquest dilluns, 16 d'octubre, a la tarda un avanç informatiu que ja tenia preparat i a punt per emetre en què comunicava l'entrada a la presó del major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, una decisió que, pel que es veu, la direcció de la televisió estatal ja donava per feta. Però quan es va conèixer la resolució de la jutge, que el deixava en llibertat amb mesures cautelars, va haver de fer marxa enrere i va cancel·lar l'avanç a tota velocitat. De fet, TVE ja ho tenia tot preparat a l'estudi perquè Ana Blanco llegís un guió ja redactat, que s'havia escrit sobre el ‘gairebé segur’ empresonament de Trapero per sedició.

I és que TVE estava convençuda que la jutge Carmen Lamela seguiria el criteri de la fiscalia, que havia demanat presó sense fiança per a l'investigat. En el minutatge de l'avanç figurava l'entradeta que havia de llegir la presentadora d'informatius per comunicar la ‘futura’ notícia: “Hola, bona tarda. L'Audiència Nacional acaba d'enviar a la presó el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, investigat per un possible delicte de sedició. Una decisió que ha pres la jutge Carmen Lamela a petició de la fiscalia”. Tot estava preparat des de les 17.00 hores perquè Ana Blanco deixés anar la ràfega informativa cap a les 18.00 hores. Però la realitat judicial va obligar a eliminar-la.

Imatge del minutatge dels informatius de TVE amb l''empresonament' de Trapero ja escrit i preparat per llegir-lo.

Imatge del minutatge dels informatius de TVE després de confirmar-se que Trapero no entra a la presó

No és la primera ocasió que a TVE estan molt a prop de la pífia. Una cosa similar va passar amb la inesperada victòria de Pedro Sánchez en la votació del 21 de maig per elegir el secretari general del PSOE. TVE-1 tenia preparat un avanç informatiu titulat “Susana guanya, Pedro perd”, però al produir-se el canvi en contra de la presidenta de la Junta d'Andalusia, va optar per suspendre l'avanç informatiu i va continuar amb l'emissió de ‘Masterchef’. La resta de cadenes generalistes sí que van interrompre la seva programació per donar la notícia i va dedicar programes especials al triomf de Pedro Sánchez sobre Susana Díaz. El Consell d'Informatius de TVE va denunciar aquesta estranya maniobra dels responsables de l'àrea, que va ser justificada pel president de RTVE, José Antonio Sánchez, com una "qüestió de criteri".

Credibilitat perjudicada

Fonts del Consell d'Informatius de TVE han expressat a aquest diari la seva "sorpresa" per l'avortat butlletí informatiu sobre l'entrada de Trapero a la presó. "Entenem que preparar un avanç informatiu és molt positiu, però no ens expliquem gaire bé això d'anul·lar-lo en funció de si la notícia és diferent de l'esperada", van precisar abans de queixar-se que plou sobre mullat: "Tenim un greu problema de credibilitat, que precedeix aquest assumpte i així qualsevol decisió sempre apareix contaminada per la possibilitat que se segueixin criteris polítics i no purament periodístics", va dir per acabar el portaveu de l'òrgan professional de Televisió Espanyola.