UNA ESTRELLA QUE TORNA

El retorn de Paz

Després de 14 anys de somni americà, l'actriu es torna a instal·lar a Espanya, i ben aviat donarà vida a una monja a la sèrie de Tele 5 'Perdóname, Señor'

zentauroepp32691321 madrid 06 02 2016 treinta edici n de los premios goya paz v170512194904 / JUAN MANUEL PRATS

Dimecres passat, en la presentació de la sèrie 'Perdóname, Señor', per a la qual Tele 5 no té encara data i que compta amb Paz Vega com a cap del repartiment i protagonista única del cartell –atents a aquesta monja que aguanta d’esquena un rosari i una pistola–, l’actriu sevillana presumia i es lamentava, a parts iguals, d’estar com el dia en què va debutar a la tele: amb les mateixes ganes d’agradar, però també amb el cuquet de dubtes mossegant-li la boca de l’estómac.

El seu aspecte no la desmenteix. Als seus 41 anys, després de ser mare de tres fills i exposar el seu físic a les exigències de Hollywood, la cara i la cintura de Vega podrien passar pels d’aquella esbojarrada Laura de '7 vidas' que fa 18 anys va atraure totes les mirades per la seva frescor i desimboltura. Però afirmar que som davant la mateixa Paz només pot ser atribuïble a la tirada andalusa a l’exageració, senya d’identitat que l’actriu també defensa.

UN ABANS I UN DESPRÉS

La ratlla és difícil de situar, però hi ha un abans i un després entre la filla del banderiller de Triana que va deixar els estudis de Periodisme als 20 anys per anar-se’n a Madrid a provar sort en la interpretació i l’actriu que acaba d’anunciar el sue retorn de Los Angeles després de  foguejar-se a la Meca del cine.

Si l’hi pregunten a ella dirà que aqesta ratlla la va marcar la maternitat: casada des del 2002 amb l’empresari veneçolà Orson Salazar, són els seus fills de 10, 7 i 6 anys els que fan que es queixi dels horaris tardans dels sopars espanyols, no la seva falta de ganes de gresca («ara soc més madura, però segueixo sent molt eixerida i alegre»). Lluny queden les èpoques en què, en plena cresta de l’onada, es va animar a ser copropietària i musa de les sessions noctàmbules d’una discoteca de Madrid.

I és que mai li han faltat aptituds per a la guerra. Disposada sempre a riure’s del mort i de qui el vetlla, el desvergonyiment amb què es va plantar a les proves de '7 vidas', el 1999, sense preveure-ho i no fent cas de la cap de càsting que li havia profetitzat cops de porta per culpa del seu accent andalús, li va servir per despullar-se sense pudor tres anys més tard davant la càmera de Julio Medem a 'Lucía y el sexo' que li va fer guanyar un Goya com a actriu revelació.

Per fer-li tremolar les cames va ser el dia del 2003 en què va marcar el seu número per convidar-la a fer de llatina a 'Spanglish', el seu debut a Hollywood. Se n’hi va anar de cap sense pensar-s’ho dos cops.

Ningú ha taxat encara quant és raonable que duri el somni americà. El d’ella ha durat 14 anys, 10 d’ells amb residència permanent a l’abast de les principals productores de cine del món. En aquest temps ha compartit repartiment amb Scarlett Johansson i Samuel L. Jackson a 'The Spirit'; ha fet de rèplica de Colin Farrel i Christopher Lee a 'Triage' i va encarnar Maria Callas a 'Grace of Monaco', cutis amb cutis amb Nicole Kidman, entre altres treballs, però en tots es va tractar d’aparicions menors, mai papers protagonistes.

La seva figura ha brillat més a les alfombres vermelles dels saraus hollywoodencs que als cartells del cine. Malgrat això fa un balanç positiu de l’experiència americana. «Allà el nivell és tan alt que aprens a donar el 120% de tu», afirma.

PROJECTES

Amb aquest bagatge, torna a casa. Pendent de gravar la segona temporada de la sèrie nord-americana 'The OA', en què també dona vida a un personatge secundari, i d’estrenar 'Stoic', on comparteix cartell amb Antonio Banderas, el seu quarter general a partir d’ara serà entre Madrid i Sevilla, ciutat on ja se l’ha vist vestida de farbalans en la recent Feria de Abril. Al·lega l’actriu que el mateix compromís familiar que la va portar a buscar le faves a Califòrnia l’ha fet tornar ara: els seus fills s’acosten a l’adolescència i ella vol que visquin aquest trànsit a Espanya.

La pròxima cosa és Lucía, la monja alferes perduda en el submón del narcotràfic gadità, a qui dona vida a 'Perdóname, Señor', però no serà l’última. Diu que torna amb ganes de fer teatre i que vol fer de productora. Abans, però,  haurà de resoldre la disputa que manté amb Hisenda, per la qual dues cases de la seva propietat estan ara mateix embargades. Fins i tot en això sembla quedar clar que Vega torna convertida en una autèntica estrella: avui no ets absolutament ningú en la foguera de les vanitats si no tens un deute milionari pendent de liquidar amb la hisenda pública.