PIRATEIG EMPRESARIAL

'El Ministerio del Tiempo' denuncia per plagi 'Timeless'

La sèrie dels EUA, que s'estrena la setmana que ve a Espanya, presenta moltes similituds amb l'espanyola

Poques setmanes després de reconèixer que ho estava estudiant, la productora de la sèrie espanyola 'El Ministerio del Tiempo' ha presentat aquest dimecres, 28 de setembre, una demanda en un jutjat de Los Angeles contra els responsables de la producció de la NBC 'Timeless' per infracció dels drets d'autor i violació d'un contracte implícit. És a dir, per plagi.

En la denúncia presentada al jutjat federal del Districte Central de Califòrnia, Onza Partners i Onza Entertainment, que van realitzar a Espanya 'El Ministerio del Tiempo', acusen les companyies i el personal de 'Timeless' d'haver-los copiat la idea per a aquesta nova sèrie l'estrena de la qual a NBC NBC està previst el 3 d'octubre, i que a Espanya s'estrenarà el dimarts, 4, en la plataforma de televisió de pagament Movistar+.Movistar+.

A 'El Ministerio del Tiempo', exitosa sèrie que va emetre TVE-1 i que recentment va rebre llum verda per a una tercera temporada, un equip de tres funcionaris públics (una dona i dos homes) es dedica a viatjar pel temps per corregir les modificacions indesitjades del passat. La trama de 'Timeless' també introdueix una dona i dos homes que han de "viatjar al passat per salvar el futur dels EUA", d'acord amb la seva pàgina web oficial.

El text de la denúncia assenyala com a acusats NBC, Sony i els creadors de 'Timeless', Shawn Ryan i Eric Kripke i, entre les seves exigències, reclama una indemnització per danys així com la prohibició de "la producció i/o distribució a través de qualsevol mitjà dels capítols de 'Timeless', inclòs el seu episodi pilot".

REUNIÓ A CANNES

D'acord amb el relat dels demandants, executius d'Onza Partners es van reunir l'abril del 2015 a la fira audiovisual MIPTV de Cannes (França) amb responsables de l'agència de talents Gersh per explorar la possibilitat de desenvolupar una versió nord-americana d''El Ministerio del Tiempo'. Posteriorment, els enviats de Gersh van sol·licitar una còpia en DVD del primer episodi, subtitulat en anglès, de la sèrie espanyola.

Sempre segons el relat dels denunciants, Onza Partners va entregar el DVD entenent que, si a l'agència Gersh li agradava la sèrie, treballaria amb ells per "al desenvolupament i l'emissió d'una versió nord-americana" i també que aquesta còpia "no seria usada per a cap altre propòsit". Posteriorment, Roy Ashton, de l'agència Gersh, va escriure a Onza assegurant que li havia agradat 'El Ministerio del Tiempo' i que li "encantaria treballar" amb l'empresa espanyola en els seus plans.

Ashton també va deixar anar els noms d0Eric Kripke i Ben Edlund com a possibles 'showrunners' (responsables màxims d'una sèrie que s'encarreguen d'orquestrar la trama i el to general d'una producció televisiva). A partir de llavors, es van succeir els contactes entre les diferents parts i hi va haver un intercanvi de propostes econòmiques.

L'agost del 2015, el mitjà especialitzat 'Deadline' va informar que la cadena NBC havia comprat un projecte anomenat 'Time', ideat per Eric Kripke, creador de 'Supernatural'Supernatural, i Shawn Ryan, creador de 'The Shield',  'The Shield', sobre "un singular trio que viatja pel temps per lluitar contra criminals desconeguts amb l'objectiu de protegir la història tal com la coneixem". Al mateix temps, les negociacions per a una versió nord-americana d''El Ministerio del Tiempo' es van donar per trencades.

El projecte, que passaria a dir-se 'Timeless', va rebre el gener del 2016 l'encàrrec de NBC perquè produís un episodi pilot i al maig va obtenir l'aprovació per desenvolupar la seva primera temporada.

La demanda al·lega, entre una llarga i detallada llista de suposades similituds, que a 'Timeless' com a 'El Ministerio del Tiempo' es fan viatges en el temps, hi ha un govern central que intenta mantenir aquestes missions sota secret i hi ha un equip protagonista format per una dona i dos homes.