APOSTA DE FICCIÓ DE LA TEMPORADA

Les classes de filosofia de 'Merlí' arriben a TV-3

La TV autonòmica estrena avui la sèrie, que protagonitza Francesc Orella

«Estic fart que la gent digui que la filosofia no existeix; la filosofia serveix per reflexionar sobre la vida i l'ésser humà, i per qüestionar-se coses. Per això, se la volen carregar; filosofia i poder tenen una tensió sexual no resolta». Aquesta és la targeta de presentació deMerlí, un professor d'una matèria criticada i apreciada a parts iguals, davant els seus nous alumnes de primer de batxillerat. Un paio contradictori, i amb virtuts i defectes a parts iguals. I aquest és, a més a més, el títol de la gran aposta de TV-3 per a la temporada, una sèrie coral que estrena aquest dilluns en horari de màxima audiència. El veterà Francesc Orella (Les veus del Pamano, Prim, Carlos, rey emperador) dóna vida a un personatge tan singular.

Composta de 13 episodis, dirigits per Eduard Cortés (The Pelayos, Cerca de tu casa) i amb guions d'Héctor Lozano (Ventdelplà, La Riera), la producció se centra en la relació del mestre amb els seus alumnes i, sobretot, en «els conflictes entre pares i fills, estudiants i professors...», apunta Orella, que destaca la «veritat» que emana dels personatges. Un realisme que es respira des dels primers compassos de la ficció, quan Merlí, que està a l'atur, és desnonat perquè no paga el lloguer del pis («És el que té aquesta ciutat: hi ha lloc per als turistes, però no per als que hi vivim», rondina) i es trasllada amb el seu fill Bruno (David Solans) a casa de la seva mare, Carmina (una esplèndida Anna Maria Barbany, Plats bruts).

Cortés, que es torna a posar al capdavant d'una ficció de tele de llarg recorregut 14 anys després de dirigir Psico express (també a TVC), destaca el «potencial extraordinari» de Merlí, que vessa «molt d'humor i mala llet, i tendresa». «És gamberra, lluminosa i fosca alhora», afegeix. També mostra complicitat amb el planter d'actors joves -alguns, principiants en l'ofici-, que han salvat la papereta «amb gran talent». Entre aquests, hi ha Candela Antón, Albert Baró, Adrian Grösser, Marcos Franz, Pau Poch (codirector del documental A tu què et sembla?, sobre Ester Quintana, víctima d'una pilota de goma policial), Júlia Creus, Elisabet Casanovas i Iñaki Mur.

SENSE ESTEREOTIPS / Carlos Cuevas (Ventdelplà, Ahora o nunca), que interpreta el Pol, el rebel i xulo de la classe, destaca que els personatges joves de Merlí «estan molt ben tractats», perquè responen a tots els rols que hi ha en una classe, «sense caure en estereotips». Orella fa èmfasi en el caràcter «calidoscòpic» del seu àlter ego, que tracta els alumnes -els peripatètics del segle XXI- com a adults i els demana que aprenguin de la derrota, perquè «en aquesta vida no sempre es guanya».

Lozano es va inspirar en un amic, un professor de Literatura de l'ESO que estimulava els seus alumnes amb propostes tan políticament incorrectes com fer trampes en un concurs literari, per teixir la història de Merlí, en què el teleespectador trobarà similituds òbvies amb El club dels poetes morts. «No és un mal retret, perquè m'encanta aquesta pel·lícula, però hi ha molts més films sobre professors. A més a més, el que apareix aquí és el més essencial: la relació entre professors i alumnes», sentencia el guionista.