Pablo Iglesias assegura a 'El objetivo' que dimitirà si no compleix el seu programa electoral

El secretari general de Podem afirma que, si arriba a la Moncloa, les seves dues primeres lleis seran per als desnonaments i per eliminar "les portes giratòries"

Sosté que el Govern de la seva formació serà "el dels més formats" i que farà fora els membres del seu partit si són imputats per corrupció

El recentment elegit secretari general de PodemPablo Iglesias, ha assegurat que dimitirà si aconsegueix arribar a la Moncloa i no compleix el seu programa electoral. En una entrevista al programa 'El objetivo' (La Sexta) d'Ana Pastor, ha explicat que seran els ciutadans els que decidiran si, en aquest supòsit, hauria de seguir com a president. "Aplicarem mecanismes de revocació perquè ho decideixin els ciutadans, perquè no depengui de l'honorabilitat del polític", ha dit.

Iglesias, elegit per més de 100.000 simpatitzants de Podem dissabte passat com a secretari general, ha reconegut que, des que es va crear la formació, s'han pogut cometre errors. “Segur que hem fet coses malament i en seguirem fent”, ha dit Iglesias, que ha assegurat que el Govern de Podem “serà el dels més formats i més preparats”.

Per la seva banda, ha defensat la figura de l'aforament per als polítics en l'exercici del seu càrrec, així com els indults, ja que “permet en situacions excepcionals restituir una situació de justícia”, i ha dit que farà fora els membres de Podem si se'ls imputa en un cas de corrupció. 

Si arriba a la Moncloa, Iglesias ha dit que el primer que farà serà acabar amb els desnonaments i fer una llei per impedir les portes giratòries. Respecte a la primera mesura, ha explicat que s'empararà en una sentència europea que diu que aquests desnonaments vulneren la legislació europea. “La Constitució diu que hi ha interessos socials que han d'estar per sobre dels dels propietaris. És més important el dret d'una família de no dormir al carrer que els interessos dels bancs”, ha declarat.

El líder de Podem també va declarar a Ana Pastor que, si guanya les eleccions, intentarà canviar l'estatus militar de les bases americanes de Rota i Morón. “No m'agrada que hi hagi militars en aquest país que no siguin espanyols”, ha dit Iglesias, que diu que si guanya les eleccions també reconeixerà l'Estat palestí. 

REFORMA LABORAL

Respecte a l'atur, Iglesias ha afirmat que derogaria la reforma laboral i es reuniria amb els agents socials “per fer-ne una de nova en què s'acabi amb la possibilitat que algú sigui acomiadat de manera injusta”. “S'ha de fer el contrari del que s'ha fet. Es diu que s'ha d'estalviar fent retallades. Nosaltres diem que això no serveix per solucionar el problema. Per això necessitem augmentar els ingressos i fer polítiques expansives perquè incentivin el consum”, ha dit.  

Segons la seva opinió, les reformes laborals del PP i del PSOE no han servit per crear llocs de treball. El líder de Podem ha anunciat que si guanya les eleccions treballarà per protegir els autònoms i “establir mesures per garantir els seus drets socials”. I s'ha mostrat a favor de la proposta de Suïssa per limitar els sous més alts i ha defensat portar l'edat de jubilació als 60 anys per rebaixar els nivells d'atur juvenil. “És raonable que la gent es jubili abans per incorporar els joves al mercat, que a més són productius. És una manera de fer l'economia més eficaç i augmentar la productivitat”, ha assenyalat.

Entre les seves propostes de programa, hi inclouria una reforma fiscal “perquè les grans fortunes sàpiguen el que és un gravamen”. 

FINANÇAMENT DEL PROGRAMA 

Iglesias ha rebutjat les crítiques dels que els acusen de no haver explicat com finançaran les seves propostes. “Els comptes que ens surten són els que tenim sobre la taula, no els brots verds del Govern. El que surt són el nombre de parats. Nosaltres fem propostes raonables i diem que per fer un programa a les generals convocarem els millors experts”.

Així mateix ha defensat l'expropiació com a “mesura extrema” i la reducció de l'educació concertada perquè no es financin amb diner públic mètodes educatius que els decideixen les institucions privades. Insisteix, a més, que el model de Veneçuela té coses bones “com la revocabilitat del president”.