Activitat il·legal

Els Estats Units acusen la plataforma de criptomonedes Coinbase de violar la llei

Dur cop a Coinbase, la plataforma d’intercanvi de criptomonedes més gran dels Estats Units. La Comissió de Borsa i Valors (SEC) ha presentat una acusació contra la companyia per operar com una borsa de valors no registrada i «facilitar il·legalment» la compra i venda d’actius digitals.

«La SEC al·lega que Coinbase entrellaça els serveis tradicionals d’una borsa, un corredor i una agència de compensació sense haver registrat cap d’aquestes funcions davant la Comissió, com exigeix la llei», diu la demanda, presentada aquest dimarts en el Tribunal del Districte Sud de Nova York.

El text assenyala que, des d’almenys l’any 2019, Coinbase ha guanyat milers de milions de dòlars operant sense seguir la legislació, una pràctica que «ha privat els inversors d’importants proteccions, inclosa la inspecció per part de la SEC, els requisits de manteniment de registres i les salvaguardes contra els conflictes d’interessos, entre d’altres».

L’acusació de la SEC també apunta a Coinbase Global Inc. (CGI), hòlding de la plataforma de criptoactius, a la qual també responsabilitza de part d’aquestes violacions. «Malgrat estar subjecta a les lleis de valors, va barrejar i va oferir il·legalment funcions de borsa, corredor-agent i cambra de compensació», ha assenyalat el president de la comissió, Gary Gensler.

La notícia ha fet que les accions de Coinbase estiguin registrant caigudes d’un 19,55% abans de l’obertura de la borsa a Wall Street.

Binance, també en problemes

El revés a Coinbase arriba només un dia després que la SEC demandés Binance, la plataforma d’intercanvi de criptomonedes més gran del món, de malversar fons dels clients i de mentir tant a inversors com a reguladors per continuar operant de manera fraudulenta als EUA. La comissió també va acusar el propietari de la companyia, l’empresari canadenc d’origen xinès Chengpeng Zhao, de desviar actius dels seus clients a una altra empresa controlada per ell.

El gegant cripto, que acumula més de 100 milions d’usuaris, s’enfronta ara a un total de 13 càrrecs, cosa que podria portar a la seva prohibició. El març passat, la Comissió de Comerç de Futurs de Matèries Primeres va presentar una altra demanda contra Binance per utilitzar una estructura «intencionadament opaca» per violar lleis financeres com les destinades a detectar l’ús de divises digitals com Bitcoin per al blanqueig de capitals.