DUEL DE CONSOLES

Playstation 5 vs Xbox: preus, dates, jocs i tot el que cal saber

Microsoft espera venjar-se de Sony, que ha venut el doble de PlayStation 4 que de Xbox One des dels seus respectius llançaments el 2013

El nou cara a cara entre la PlayStation 5 (Sony) i la Xbox Series X (Microsoft) comença el 10 de novembre amb estratègies ben estudiades en termes de preus, característiques tècniques i catàleg de jocs exclusius.

Amb la seva nova consola i la seva gamma de serveis associada, Microsoft espera venjar-se de Sony, que ha venut el doble de PlayStation 4 que de Xbox One, des dels seus respectius llançaments el 2013.

Aquesta és la comparació entre les dues consoles edició 2020:

1/ DATA: Microsoft llança primer

Microsoft, que va ser el primer a donar a conèixer la seva consola, serà també el primer a posar a la venda la Xbox Series X el 10 de novembre. Els encàrrecs van començar el 22 de setembre.

Les dues versions de la PS5 de Sony, que va fer el seu anunci deu dies més tard, estaran a la venda el 12 de novembre a Austràlia, Amèrica del Nord, Nova Zelanda, Corea del Sud, el Japó i MèxicA la resta del món estaran disponibles el 19 de novembre.

Les comandes apunten un llançament rècord. Sony preveu vendre 7,6 milions de videoconsoles fins a finals de març, millorant els resultats de la PS4.

2/ PREU: Versió ‘premium’ i digital

Dues versions per satisfer tots els pressupostos i els nous usos: Sony proposarà un model, ‘premium’ que costarà 499 euros (585 dòlars), mentre que una edició digital, destinada als jocs en línia, es vendrà per 399 euros (468 dòlars).

Microsoft fa una aposta similar amb una versió ‘premium’ al mateix preu que el seu competidor japonès, però és més agressiu en la seva versió mini, amb un preu de 299 euros (350 dòlars).

«Sony, amb la seva consola més bàsica, es permet tenir un preu per sobre del de Microsoft. És el líder del mercat, pot permetre-s’ho», remarca a l’agència France Press Laurent Michaud, analista especialitzat en el sector dels videojocs.

«Hauria sigut interessant per a Microsoft impulsar l’estratègia de preus per estar una mica per sota de la gamma alta», afegeix.

3/ DISSENY: ¿futurista o sobri?

Quant al disseny, els fabricants han optat per dos enfocaments diferents.

La PS5 de Sony és alta i prima, en forma de V i un revestiment blanc sobre negre, amb un subtil esclat blavós que li dona un aire futurista.

El mateix ocorre amb el seu comandament, que també ha vist el seu aspecte històric molt modificat.

La Xbox s’ha mantingut més sòbria i clàssica, amb una torre negra, amb un logotip molt discret i un comandament fidel a la vella generació.

4/ CARACTERÍSTIQUES: La Xbox més potent

«La Xbox més ràpida i potent mai concebuda». En el seu lloc web, la marca nord-americana no es priva de proclamar en grans lletres i números les característiques tècniques de la seva futura consola. Amb un processador gràfic amb una potència de 12 teraflopsdavant els 10,3 de la PS5, la sèrie X ofereix una capacitat de càlcul superior a la del seu competidor.

Tot i que en altres àrees, especialment en termes de capacitat de memòria i emmagatzemament, les dues consoles són similars.

«¿És la potència del processador el que està en joc?», es pregunta Laurent Michaud. «Com més s’eixampla la base de jugadors, menys compta la potència. Els nens no ho tenen en compte quan juguen a Fortnite, el que valoren és l’experiència de joc».

5/ JOCS: Sony promet un catàleg inèdit

Sony va donar un cop fort al revelar una selecció de títols que acompanyaran el llançament de la PS5, com el joc d’acció ‘Spider-Man: Miles Morales’.

Els fans hauran d’esperar una mica per ‘Final Fantasy XVI’, última entrega d’aquesta famosa sèrie, que estarà només disponible per a la PS5.

Microsoft esperava que ‘Halo Infinite’ ajudaria a catapultar el llançament de la Xbox Series X, però la pandèmia de coronavirus ha retardat la seva venda fins al 2021.

Quant a la compatibilitat, només els jocs PS4 funcionaran a la PS5, mentre que tots els jocs llançats per a Xbox des de la primera consola de la marca seran compatibles amb la nova consola.