Científics catalans han descobert una nova espècie d'esponja en els fons submergits de l'Antàrtida i, a causa de les similituds amb el famós caramel amb pal Chupa Chups, li han posat com a nom científic Stylocordyla chupachups, segons informa el portal GlobalTalent, dependent del Departament d'Innovació de la Generalitat.
Maria Jesús Uriz, Josep Maria Gili, Covadonga Orelles i Alicia Pérez-Porro, científics de l'Institut de Ciències del Mar (ICM-CSIC) i del Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB-CSIC), acaben de proposar el singular nom en un article sobre l'espècie publicat a la revista Polar Biology.
"Li hem posat el nom del caramel com a homenatge als nostres fills petits, que són els que més pateixen la nostra absència quan ens embranquem en expedicions durant mesos a oceans llunyans com l'Antàrtic. És una manera molt dolça i entranyable d'agrair-los el seu sacrifici i la seva tolerància davant els reptes i l'exigència de la nostra professió. Potser amb un Chupa Chups a la mà podran entendre que sempre ens recordem d'ells”, comenta Gili a GlobalTalent.
Recollida per primera vegada l'any 2000
L'investigador de l'ICM-CSIC recorda que la nova espècie d'esponja es va recollir per primera vegada l'any 2000, durant la seva segona campanya antàrtica. "Crèiem que es tractava de l'espècie habitual a les aigües antàrtiques, la Stylocordila borealis, però després ens vam adonar que era una espècie no descrita per la ciència i molt més comú del que pensàvem".
Els científics van recollir i van analitzar una esponja que mesurava entre 0,7 i 1 centímetre en contracció, amb una tija lleugerament corbada, unida al substrat per un sistema d'arrels i de color crema fosc en alcohol. "La troballa a bord del vaixell no va ser gaire apassionant", reconeix Gili. "Estàvem confosos, fins que, un cop al laboratori de l'ICM, a Barcelona, vam comprovar que es tractava d'una cosa nova. Llavors sí que ens va entusiasmar molt, perquè es corroborava una hipòtesi que sosteníem des de feia temps: que moltes espècies antàrtiques són endèmiques".
Invertebrats molt abundants
Les esponges són un dels grups d'invertebrats predominants als mars de l'Antàrtida. Representen, aproximadament, el 75% de la biomassa de les comunitats bentòniques (organismes que viuen sobre substrats al fons del mar), especialment entre 100 i 200 metres de profunditat. "Es troba en molts llocs del mar de Weddell, a profunditats d'entre 100 i 500 metres, i en algunes zones forma alfombres de centenars de metres d'extensió", indica el científic de l'ICM-CSIC.
En concret, l'esponja Chupa Chups rebutja els fons durs de la plataforma continental del mar de Weddell i prefereix les superfícies horitzontals o inclinades. Les poblacions més denses es troben a profunditats d'entre 150 i 300 metres.