NOU SISTEMA

Una bomba subcutània ajudarà a drenar pacients amb cirrosi

L'Hospital de Sant Pau implantarà el sistema, que evita puncions quan el pacient no respon al tractament

L'Hospital de Sant Pau ha implantat per primera vegada a Espanya una bomba subcutània capaç de drenar el líquid abdominal que es genera en pacients amb cirrosi hepàtica i que periòdicament s'ha d'evacuar a través de puncions quan la medicació no respon.

En les cirrosis hi ha poques proteïnes en sang, i això, juntament amb la dificultat que passi la sang a través del fetge, fa que es generi un líquid que s'acumula en la cavitat abdominal.

Segons ha explicat el centre, el nou sistema de drenatge d'aquest líquid abdominal funciona a través de dos catèters connectats a una bomba subcutània que regula l'eliminació de líquids a través de l'orina, segons les necessitats terapèutiques.

Tractat amb diürètics i poca sal

Sant Pau ha estat el primer hospital que ha introduït aquest avanç terapèutic que permet tractar els pacients amb ascites refractària, com s'anomena aquesta acumulació de líquid abdominal, provocada per cirrosi, i que no responen al tractament farmacològic habitual, basat en diürètics i restricció de la sal.

Actualment els malalts amb ascites que no responen al tractament han de ser ingressats per buidar el líquid acumulat en la cavitat abdominal cada una o dues setmanes, i aquest buidat pot provocar, en ocasions, complicacions locals de la paret abdominal i infeccions del líquid.

Evitar ingressos hospitalaris

El que es pretén amb aquest sistema és evitar l'ingrés hospitalari i poder controlar l'eliminació de líquids mitjançant una bomba automàtica subcutània controlada des d'un ordinador, fet que comporta a més una millora de la qualitat de vida dels malalts.

En l'aplicació del nou sistema de drenatge hi han participat els serveis de Patologia Digestiva, Cirurgia General i Digestiva i Anestesiologia de l'Hospital de Sant Pau.