‘Bullying’ escolar

«Les atrocitats a l’escola s’han d’acabar»: arrenca el judici per agressió sexual en grup a un nen amb Asperger

  • La fiscalia demana tres anys d’internament en un centre de menors per a quatre adolescents per un presumpte delicte d’integritat moral i dos d’agressió sexual

ZOWY VOETEN

«Som aquí perquè el Sergi vol que el creguin, per tots els nens amb Asperger que pateixen ‘bullying’ i perquè les atrocitats a l’escola s’han d’acabar», ha dit aquest matí, a les portes de la Ciutat de la Justícia, Pilar Joan, la mare d’un nen amb Asperger que el 2018, quan tenia 13 anys, va denunciar haver sigut assetjat i agredit sexualment al pati de l’escola Verge del Roser de Vallirana per uns companys un any més grans que ell. El judici, en el qual quatre adolescents s’asseuen al banc dels acusats, ha arrencat avui al Jutjat 6 de Menors de Barcelona a porta tancada per preservar la identitat de les parts.

La fiscalia demana per als joves, avui majors d’edat, tres anys d’internament en un centre de menors per un delicte d’integritat moral i dos d’agressió sexual. L’acusació particular eleva la petició a quatre anys per incloure un presumpte delicte de violació.

En la primera de les tres sessions que tindrà el judici han de declarar els acusats, que mantenen la seva innocència i acusen el Sergi de mentir, així com els testimonis. La víctima no ha hagut de testificar perquè ja va declarar –acompanyat d’un equip de psicòlegs– per no haver de comparèixer al judici: «No ho farà per no estar sol davant d’estranys. Al tenir Asperger té dèficit de comunicació i dificultat per relacionar-se amb les persones. La seva declaració amb els psicòlegs està gravada per emetre-la durant el judici», ha explicat l’advocat de l’acusació, Juan Manuel Ruiz de Erenchun.

Els pares de la presumpta víctima –que han estat acompanyats per adults i familiars de nens amb trastorn de l’espectre autista– han carregat contra el Departament d’Educació per, segons ells, haver-se desentès del cas i, sobretot, ho han fet contra l’escola, a la qual acusen de no haver seguit els protocols anti ‘bullying’ i d’haver intentat ocultar els fets. La família ha intentat fer responsables penals a l’escola, però la Fiscalia de Menors no ho ha acceptat. El centre, que no farà declaracions fins al final del judici oral, finalment sí que apareix en el cas com a responsable civil.

El Sergi, segons la seva mare, pateix avui, quatre anys després de la denúncia, estrès posttraumàtic i una forta depressió. «No pot parlar ni sortir sol al carrer», ha afirmat la dona. «Al meu fill l’han ferit de la pitjor manera», ha assegurat Pilar Joan, que ha reclamat que es posi ja en marxa el decàleg de l’Associació No a l’Assetjament Escolar (Nace) per erradicar el ‘bullying’ escolar. «Nou de cada deu menors amb Asperger pateixen assetjament als centres escolars», ha denunciat Luci Marcos, del Grup d’Ajuda Mútua Asperger Barcelona.

Testimoni, única prova pericial

Segons l’acusació, el Sergi va estar «patint assetjament i rebent insults durant un temps indeterminat durant el 2018» per part de diversos alumnes de l’escola un any més grans (els acusats són quatre, tot i que la família n’ha implicat tres més). La presumpta víctima manté que els fets «van anar a més» el 28 d’octubre, el 5 de novembre i el 6 de novembre d’aquell mateix any, quan un grup de quatre alumnes en van abusar i el van agredir sexualment. Ell va explicar l’episodi als seus pares dies després, per la qual cosa l’única prova pericial és el seu testimoni, al qual el personal forense adscrit al jutjat ha donat validesa.

El ‘bullying’, segons el relat de la família, va començar amb insults i amb coaccions perquè el Sergi robés objectes de casa seva. «Se l’emportaven a un racó del pati i li feien fumar porros, l’amenaçaven i l’insultaven: ‘cabells de pal de fregar’, ‘Frankenstein’, ‘geperut de Notre-Dame’..., va relatar dies enrere la mare en aquest diari.

La família afirma que l’escola els va ignorar en tot moment. El 30 d’octubre d’aquell 2018, segons la mare, va ocórrer el primer intent d’agressió sexual. El nen, en aquella ocasió, va arribar a casa dient «quin fàstic» i que li picava la zona íntima. No va verbalitzar res més i els pares afirmen que van tornar a contactar sense èxit de nou amb el centre. Els fets, no obstant, van anar a més. El 5 i 6 de novembre, sempre segons el relat de la mare, el nen va patir diverses agressions sexuals, al mateix lloc del pati escolar. Deu dies més tard el nen va explicar els fets a casa i la família va interposar una denúncia davant els Mossos d’Esquadra, «des d’aleshores hem viscut un calvari», afirma la mare.