CLAN DE LA MARRANELLA

La Guàrdia Civil i els Carabinieri desmantellen una branca de la Camorra italiana assentada a la Costa del Sol

La banda de narcotraficants s'havia especialitzat a fer "violents 'vuelcos'" a altres organitzacions criminals

zentauroepp46836973 camorra190205150544

La Guàrdia Civil ha clavat un copletal  al Clan de la Marranella, una de les branques“més importants i violentes dedicat altràfic de drogues a nivell internacional” de la Camorra italiana i que havia convertit la Costa del Sol en el seu camp d’actuació. En l’operació, duta a terme en col·laboració amb els Carabinieri italians, han sigut detingudes 14 persones de diverses nacionalitats i set més estan sent investigades a la Costa del Sol i el Camp de Gibraltar acusades d’obtenir i traslladar grans quantitats d’haixix a Roma camuflades en autocaravanes. Tots ells estan acusats de ser part de l’estructura mafiosa de la Camorra. Un jutjat d’Estepona (Màlaga) ha decretat presó per a 13 d’ells.

Segons han informat fonts de l’Institut Armat, amb aquesta operació es dona per desarticulat el clan al nostre país. Una organització que feia servir “violència extrema” per aconseguir la droga. Els traficants van trobar un forat de seguretat al Camp de Gibraltar, on comptaven amb la col·laboració de grup de ciutadans britànics. No obstant, el gruix de la mercaderia amb què traficaven era obtinguda mitjançant el que en l’argot policial es denominej‘vuelcos’, és a dir, el robatori de droga a altres organitzacions criminals. Per a això, feien servir armes de foc i no dubtaven a recórrer ni tan sols al segrest d’alguns col·legues de professió. De fet, només el 2018 els agents atribueixen al Clan de la Marranella el segrest de dos italians i d’un intent de segrest d’un espanyol.

Responsables de dos segrestos

Així, el primer dels segrestos es va produir el març del 2018 quan, “a plena llum del dia” i en un cèntric carrer de la localitat de Manilva (Màlaga) atapeïda de vianants, “van introduir per força a l’interior d’un vehicle dos presumptes narcotraficants italians a punta de pistola, que van mantenir retinguts durant diverses hores,” segons van explicar fonts de la Guàrdia Civil. També a Manilva, i després de realitzar un ‘vuelco’ a un important grup de narcotraficants assentats a la zona, suposadament van decidir segrestar el presumpte líder d’aquesta organització criminal perquè li facilités la ubicació de més ‘guarderies’ on ocultaven i custodiaven altres partides de droga. Segons el relat de la Guàrdia Civil, van anar fins als voltants del seu domicili, al centre de la localitat, “es van abalançar sobre ell, li van clavar una brutal pallissa i van intentar introduir-lo en un vehicle”. La família i els acompanyants de la víctima van impedir l’intent de segrest, tot i que es va produir un tiroteig entre els membres de les dues organitzacions criminals.

Aquesta organització estava liderada per tres membres d’una mateixa família italiana, pare i dos fills, ubicats a la Costa del Sol i pertanyents a un clan mafiós localitzat, a Roma, la Banda della Marranella. L’operació s’ha repetit a diverses ciutats italianes, on el mes d’octubre passat el cos de Carabinieri d’Ostia (Roma) va desarticular aquest perillós grup criminal i va detenir 42 persones més. Considerat el grup criminal més actiu i estructurat d’aquella zona, en l’operació es van confiscar béns per valor de més de dos milions d’euros.

Al llarg de la investigació s’han intervingut més de mitja tona d’haixix en diverses aprehensions fetes a Espanya, Itàlia i França, així com sis turismes i una autocaravana utilitzats per al transport de les substàncies estupefaents. El vehicle era utilitzat per una parella per donar imatge d’una pacífica estada de vacances al país transalpí i evitar sospites en qualsevol control policial. A més, s’han practicat tres registres domiciliaris en diferents localitats de la Costa del Sol, on es trobaven residint els membres de l’organització delictiva investigada, i intervenien diners en efectiu i diverses quantitats d’haixix i marihuana ocultaven als seus domicilis. 

Així mateix, els agents van aconseguir descobrir a l’interior d’una finca ubicada a la zona d’El Zabal, a La Línea de la Concepción (Cadis), un ‘zulo’ de grans dimensions enterrat sota terra. L’habitacle estava perfectament plafonat, apuntalat i totalment operatiu per ocultar grans quantitats de droga al seu interior prèviament al seu enviament a Itàlia.

En territori espanyol, l’operació Maverick II ha acabat amb la detenció de 14 persones i set més d’investigades. Entre ells hi ha italians, britànics, espanyols, dominicans i romanesos, i alguns d’ells estaven fugits de la justícia dels seus països d’origen, com és el cas d’Itàlia i la Gran Bretanya. Per la seva perillositat, en l’operació hi han participat equips d’assalt especialitzats pertanyents al Grup d’Acció Rural (GAR) de la Guàrdia Civil, així com amb unitats territorials de la Comandància de Màlaga.