Josep Muñoz Luque, nou director general de la DGAIA

El substitut d’Isabel Carrasco, fins ara gerent de Serveis Socials de la Diputació de Barcelona, compta amb una àmplia experiència en la gestió.

Josep Muñoz Luque, nou director general de la DGAIA

El Consell Executiu del Govern de la Generalitat de Catalunya va donar llum verda ahir al nomenament, avançat per EL PERIÓDICO, de Josep Muñoz Luque com a nou director general del sistema d’atenció a la infància i l’adolescència a Catalunya (DGAIA) de la Conselleria de Drets Socials. Substitueix Isabel Carrasco, que va ser destituïda per la consellera de Drets Socials, Mònica Martínez Bravo, junt amb el subdirector de l’organisme, Joan Mayoral.

En la roda de premsa posterior al Consell Executiu, la portaveu Sílvia Paneque va justificar els cessaments de la cúpula de la DGAIA, que només feia sis mesos que estava al capdavant de l’organisme, atribuint-los a la necessitat de comptar amb un "perfil més gerencial" per abordar una "nova etapa", va dir, marcada per un "increment dels menors atesos" que requereix una "reorganització de recursos". La també consellera va explicar que en aquests moments hi ha una "tensió" dels equips de la DGAIA per un augment de la "complexitat" dels casos per atendre, que va vincular als menors no acompanyats. "Els nomenaments de fa sis mesos els va fer la consellera Martínez Bravo, han passat uns mesos i, des del coneixement de la seva realitat, requereix un perfil diferent que permeti l’impuls de la DGAIA", va insistir, a més d’explicar que aquests mateixos arguments són els que va donar la consellera de Drets Socials en la reunió del Consell Executiu.

A càrrec de 19.000 menors

Muñoz, que ara serà el responsable de l’esdevenir de 19.000 nens i adolescents a Catalunya, és llicenciat en Sociologia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), diplomat en Treball Social i té un diploma en estudis avançats en Ciències Polítiques i Socials per la Pompeu Fabra (UPF). Muñoz Luque ha estat pràcticament tota la seva carrera professional vinculat a l’àrea de Serveis Socials de la Diputació de Barcelona. El novembre del 2008 va ser nomenat gerent de Serveis de Benestar Social de la Diputació de Barcelona, que entre altres coses s’encarrega de recursos a la dependència, per exemple, el servei de la teleassistència o el d’atenció a domicili. Acumula 16 anys en el càrrec, de manera que compta amb una àmplia experiència en la gestió. Els que coneixen Luque aventuren que veu la seva nova tasca com un repte en la seva carrera. "És bo i valent", el lloen.

Muñoz Luque acudirà avui al seu nou lloc. Com a nou director de la DGAIA es retrobarà amb una cara amiga: l’actual secretària d’Infància del Govern, Teresa Llorenç, que va treballar durant 12 anys a la Diputació de Barcelona, on va col·laborar estretament amb Muñoz. Es desconeix, per ara, qui assumirà el càrrec de subdirector de la DGAIA. Ho dificulta el fet que l’elegit ha de ser funcionari de la Generalitat.

Les entitats socials que col·laboren en la gestió dels centres de menors es van assabentar del cessament de Carrasco i de Mayoral dilluns després de la publicació de la informació en aquest diari. La notícia les va agafar per sorpresa i no entenien els motius dels cessaments quan amb prou feines feia sis mesos que tots dos estaven al capdavant de la DGAIA. Tot i que la versió oficial donada per la conselleria és que aquests relleus estaven pactats i decidits des de fa temps, fonts de la Generalitat havien apuntat a desavinences entre Carrasco i Mayoral amb els seus superiors polítics en el departament.

Amb les raons que va donar Paneque no n’hi va haver prou per a Junts, que va sol·licitar la compareixença parlamentària de la consellera Mònica Martínez Bravo, perquè doni explicacions.

Malgrat que els indicadors de pobresa infantil han escalat ja al 35%, el Govern encara no ha aplicat l’estratègia contra la pobresa infantil, ni la revisió de la cartera de serveis, tampoc hi ha hagut millores salarials per al sector ni hi ha canvis en els plans de desinstitucionalització dels menors. El sistema de protecció català atén, actualment, 8.881 menors desemparats. El 60% viuen en centres de la Generalitat, la majoria subcontractats a entitats socials. De la resta, 2.402 viuen amb altres familiars, com avis o oncles, i 1.200 estan en famílies d’acollida. En total, el Govern té 19.326 menors en seguiment, dels quals el 32% estan en risc greu sota el radar dels serveis socials.