Les obres d’ampliació del túnel de Roda de Berà (Tarragonès) avancen "segons la previsió": se n’ha executat un 70% del total i el calendari de reobertura del trànsit ferroviari es manté per al 3 de març. Així ho van confirmar ahir els responsables d’Adif en la segona visita d’obres que es fa al túnel des que va començar l’actuació, a principis d’octubre del 2024. Les obres encaren ara l’últim mes i mig per acabar amb la impermeabilització i la instal·lació de la via i la catenària en el tram d’1,5 quilòmetres que correspon al túnel.
Luis Fernando Fernández, el responsable d’infraestructures d’Adif i encarregat de l’obra d’instal·lació del corredor mediterrani en el tram entre Vila-seca i Castellbisbal, va valorar l’obra com "un esforç important per recondicionar un túnel de 150 anys, millorar-lo i ampliar la capacitat de pas dels trens", cosa que permetrà l’accés de combois d’ample europeu i més velocitat. Les obres serviran per instal·lar el tercer fil corresponent al corredor mediterrani, per adaptar les vies d’ample ibèric a unes que permetin l’ample europeu. Això s’està fent en tres trams: de nord a sud, el primer tram és entre Castellbisbal i el túnel de Roda, el segon és el del mateix túnel i el tercer és el que arriba a Vila-seca. Les obres mantenen des de l’octubre una afectació total al pas de trens de mercaderies i passatgers, cosa que ha portat Renfe a oferir el pla alternatiu més car de la història de Rodalies.
El més "complicat i crític"
El tram del túnel té una execució del 70%, mentre que els altres trams estan pràcticament complets, amb més del 90% d’execució, i Adif preveu tenir-los enllestits a principis del febrer. En el tram del túnel, que Fernández considera "el més complicat i crític" de l’antiga xarxa ferroviària, falta acabar la impermeabilització de les instal·lacions i la instal·lació de la via sobre el formigó i la catenària. Adif insisteix que el termini de finalització de les obres no ha canviat i que el servei ferroviari de mercaderies i de passatgers es restablirà el 3 de març, tal com s’havia compromès a fer Renfe.
Segons Fernández, les obres d’adequació permetran posar en marxa el corredor mediterrani en un dels últims trams catalans que falten per adaptar i evitaran que els altres trens estiguin obligats a reduir la velocitat. Fins ara, la limitació per a tots els combois, tant de passatgers com de mercaderies, era de 30 km/h en el tram del túnel de Roda, mentre que la placa instal·lada permetrà el pas a 120 km/h. "L’ampliació del gàlib i la impermeabilització del túnel milloraran la fiabilitat i el confort per als viatgers", assenyala el responsable de l’obra.
El tram de Roda de Berà té un cost d’aproximadament 18 milions d’euros, mentre que el total d’adaptació ferroviària entre Castellbisbal i Vila-seca voreja els 500 milions. El túnel de Roda, de 150 anys, té 422 metres de llarg i, després de la reforma, tindrà 9,4 metres d’alt i permetrà el pas de trens de fins a 5,4 metres d’alçada.
Tot i que Renfe té previst reprendre el servei el 3 de març, Adif recorda que les actuacions encara no s’hauran acabat. La intenció a partir del març i fins a l’estiu és que les obres es duguin a terme en determinats caps de setmana i durant les hores nocturnes per minimitzar les afectacions. A més, amb les obres s’han detectat algunes deficiències, que es cobriran amb una aportació d’emergència de 18,3 milions d’euros, aprovada aquesta setmana pel Consell de Ministres.