El resultat de la PCR per febre hemorràgica de Crimea-Congo en el pacient que estava aïllat a l’Hospital Clínic de Barcelona va donar negatiu, segons van informar ahir fonts del centre sanitari i de la Conselleria de Salut. Atès aquest resultat i la "baixa probabilitat clínica", l’hospital va desactivar el protocol d’aïllament d’alt nivell. Just ahir al matí va transcendir que al Clínic, hospital de referència de malalties infeccioses, hi havia un pacient aïllat amb un possible quadre de febre hemorràgica de Crimea-Congo, la mateixa malaltia que el cap de setmana va acabar amb la vida d’un home de 74 anys a l’Hospital de La Paz de Madrid, el qual es va infectar a través de la picada d’una paparra. La Conselleria de Salut ja havia precisat que el pacient ingressat a Catalunya estava estable, no presentava febre ni signes hemorràgics, per la qual cosa la possibilitat que donés positiu en les anàlisis de febre hemorràgica de Crimea-Congo era "mínima". Finalment, el resultat va ser negatiu.
La febre hemorràgica de Crimea-Congo s’ha col·locat en el focus després que la Comunitat de Madrid confirmés la mort d’un home de 74 anys que es va contagiar d’aquesta malaltia a través de la picada d’una paparra a Toledo. Es tracta d’una malaltia amb una elevada letalitat, que disseminen els ocells migradors a través, precisament, de les paparres. És una malaltia vírica zoonòtica endèmica a l’Àfrica, l’Orient Mitjà i Àsia, però la possibilitat de contagi i mort a Espanya és petita. Des del 2013 s’han diagnosticat 15 casos greus, 14 infectats per una paparra i un més per transmissió interna a l’hospital.
D’aquests, sis van morir, inclòs el pacient de Madrid i un cas notificat a l’abril, d’una persona resident a Salamanca, que també va patir la picada d’una paparra.