Debat sobre la directiva farmacèutica

Les teràpies avançades dels hospitals, en risc

La UE estudia deixar els hospitals sense poder elaborar tractaments experimentals propis. El Clínic avisa que si s’elimina l’exempció hospitalària, «l’única via» de desenvolupament serà a través de les farmacèutiques

Eliminar l’exempció hospitalària suposaria un «greu perjudici» «El debat europeu ha de servir per reforçar fórmules que beneficiïn els malalts»

PATRICIA MARTÍN

La Unió Europea debat, des de fa un temps, l’aprovació d’una nova directiva farmacèutica que té com a final afavorir l’equitat, l’accés i l’assequibilitat dels medicaments. En aquest marc, la indústria farmacèutica ha plantejat canvis en la regulació de l’exempció hospitalària, que és una clàusula que permet als hospitals desenvolupar teràpies avançades sense comptar amb finançament extern i privat, sempre que sigui per elaborar medicaments fets a mida del pacient. El posicionament de la indústria s’ha convertit, via esmenes, en la postura del PP i Ciutadans al Parlament Europeu i podria tirar endavant si no fan marxa enrere i reben el suport d’altres grups. Davant el perill que els hospitals perdin aquesta potestat, metges i investigadors s’estan mobilitzant per advertir la UE del «greu perjudici» que suposaria eliminar l’exempció hospitalària.