La immigració, tema clau de la reunió entre el president Clavijo i el Papa

IRENE SAVIO

El president de les Canàries, Fernando Clavijo, es va reunir dilluns amb el Papa en una trobada en què la immigració no va poder tenir un paper més central. "Crec que [el Papa] esperava i desitjava que aquesta visita ajudi a fer que les institucions europees i el Govern d’Espanya en prenguin consciència", va dir. "El fet que ens hagi rebut aquí [certifica que] la ruta atlàntica, que sembla que no existia, doncs crec que avui queda fixada", va afegir.

Segons va assenyalar l’entorn de la delegació, la visita va començar a gestar-se fa uns dos mesos i la resposta del Vaticà va ser ràpidament positiva. No sorprèn. El Papa ha intervingut en infinites ocasions per demanar més atenció a les zones que són en la primera línia de l’acollida dels migrants, però en menys ocasions ha esmentat el cas de les Canàries, i per tant, això queda així –almenys en part– reparat. En aquest clima favorable, Clavijo va aprofitar per fer un repàs de la situació migratòria l’últim any a les Canàries, on les arribades han augmentat significativament.

"Estem dient que l’any 2023 van arribar 40.000 persones a les nostres costes, el 70% de tots els immigrants que ho van fer a Espanya, i que cada dia moren 16 persones intentant trobar un futur millor", va dir. "Aquest és un assumpte [la política migratòria] que o es treballa seriosament en cooperació o continuarà en el temps", va afegir. No s’ha d’oblidar que l’Àfrica és un "continent amb sequera, amb guerres, amb inestabilitat política", va continuar.