VIOLÈNCIA MASCLISTA

Els vestits de dones assassinades per les seves parelles agiten les consciències a Madrid

‘She’s gone - Ella se ha ido’ és una instal·lació de peces convertides en testimoni silenciós de vides truncades

CORTESÍA FAMILIA ANA ORANTES

Ana Orantes va ser assassinada fa 26 anys, el 17 de desembre de 1997, pel seu exmarit, José Parejo. Poques setmanes abans, havia relatat a Canal Sur els 40 anys de maltractament que havia viscut amb el seu botxí, de qui havia aconseguit divorciar-se, però amb qui es veia obligada a conviure per ordre judicial.

Aquest assassinat va canviar la percepció d’Espanya sobre la violència masclista i va commocionar la societat. Ara un vestit d’Orantes forma part d’una exposició contra la violència de gènere de la israeliana Keren Goldstein.

‘She’s gone - Ella se ha ido’ és una instal·lació de peces convertides en testimoni silenciós de vides significatives, plenes d’esperança i somnis que van ser arrabassades de manera abrupta i violenta per les seves parelles. 

Les peces de 22 dones assassinades pels marits o parelles, pertanyents a diverses parts del món i de diferent classe social, conformen aquesta instal·lació, que porta als seus plecs la història del dolor, l’absència i l’orfandat dels seus testimonis.  

Entre d’altres, hi ha, per primera vegada, la peça amb què Ana Orantes va fer públic el seu testimoni a la televisió, i que a partir d’ara se sumarà a la resta de les peces de la instal·lació com un al·legat més contra la violència de gènere.  

Ana Orantes al programa ‘De tarde en tarde’ de Canal Sur. /

Epc.

‘She’s gone - Ella se ha ido’ ha recorregut països com Costa Rica, Hondures, la República Txeca, Trinidad Tobago, Xipre, Aruba, Grècia, els Estats Units i la seu de les Nacions Unides a Ginebra i, ara, Madrid. 

La comissària Keren Goldstein és una activista i directora israeliana de cine documental que col·labora activament amb institucions públiques i privades, treballant en projectes de sensibilització i conscienciació sobre la violència de gènere. Entre aquestes institucions hi ha el Ministeri d’Educació israelià, les Forces de Seguretat d’Israel i nombroses galeries d’art de tot el món.

La inauguració tindrà lloc dimarts, 17 d’octubre, a les 11.30 hores al’Espai d’Igualtat Carme Chacón (carrer Matapozuelos, 2 - Madrid) i comptarà amb la presència de l’ambaixadora d’Israel a Espanya, Rodica Radian-Gordon; del delegat de l’Àrea de Govern de Polítiques Socials, Família i Igualtat, José Fernández Sánchez; d’Ana Orantes (filla), i de la comissària de l’exposició, Keren Goldstein. 

 

Temes:

Israel