Carrera espacial

Rússia llança una missió al pol sud de la Lluna per ser el primer país d’extreure-hi aigua

Cap nau ha aterrat encara en aquesta part del satèl·lit, considerada la nova terra promesa de la carrera espacial

Tot a punt per a l’enlairament del Miura 1, el primer coet espanyol

Tal com va fer la Unió Soviètica al seu dia, Rússia vol ser un referent dela carrera espaciali aquest divendres es proposa fer història convertint-se en el primer país que aconsegueix aterrar amb èxit al pol sud de la Lluna, la nova terra promesa de l’exploració espacial. L’objectiu: apuntar-se un gol geopolític i extreure aigua. En l’actualitat, el rival a batre és l’Índia, el país amb què es disputa la gesta.

Moscou té previst que la sonda robòtica Lluna-25 surti de la superfície terrestre a les 02.10.57, hora de Moscou (una hora menys a Espanya), amb la missió d’aterrar a prop del cràter Boguslawski, una depressió a la banda septentrional del cos celeste de 97 quilòmetres de diàmetre. El programa lunar rus estava suspès des de 1976, quan el país encara era la Unió Soviètica. Després d’enlairar-se del cosmòdrom rus de Vostotxni, la missió trigarà cinc dies a arribar a l’òrbita lunar, on s’estarà prop d’una setmana abans d’intentar aterrar al pol sud, va informar Roscosmos, l’agència espacial russa.

Pols amb l’Índia

Tot i que les relacions entre Nova Delhi i Moscou són bones, en l’àmbit espacial s’han convertit en rivals. Malgrat que l’Índia va enviar la seva nau 28 dies abans respecte a la seva homòloga russa, aquesta previsiblement arribarà abans. Segons els càlculs de Roscosmos, l’aterratge tindrà lloc entre el 21 i el 23 d’agost. Nova Delhi va llançar la seva missió espacial Chandraayan el 14 de juliol, va entrar en l’òrbita lunar el 5 agost i està previst que, com a molt aviat, alluni el 23 d’aquest mes. L’Índia seria el quart país que aconsegueix arribar al satèl·lit terrestre, després de Rússia, els Estats Units i la Xina. Aquesta última va aconseguir aterrar a la cara fosca de la Lluna el 2019, sent el segon país que ho aconseguia.

El projecte rus a la Lluna està previst que serveixi per provar nous mètodes d’allunatge i recollir mostres de la superfície del satèl·lit. Es tracta d’un projecte a llarg termini, mentre que l’indi serà molt més breu, d’uns 14 dies terrestres, el temps que dura un període de llum lunar. Els dos aparells arribaran a parts diferents del pol sud lunar.

De la cooperació a la competència

A més de roques de diferents tipus, la missió russa també podrà extreure gel de la banquisa selenita, convertint-se en els primers que podran examinar aquesta aigua. Durant l’era soviètica Moscou ja va enviar 24 dispositius a la superfície lunar, en ple marc de la Guerra Freda, mentre competia amb la NASA en la carrera espacial. Està previst que en el futur s’enviïn les missions Lluna-26 i Lluna-27.

La difícil relació actual entre Moscou i els països occidentals ha accentuat la competició espacial i ha dinamitat la tònica anterior al conflicte amb Ucraïna, en què cooperaven en diferents projectes.