Educació a Catalunya

Famílies, direccions i docents es rebel·len contra el «vergonyós» pla de climatització escolar

«Que no hi hagués una partida en els pressupostos específica per al pla confirma que es tracta d’una improvisació», assenyalen des de l’Affac

Les famílies consideren que deixar la porta oberta a suspendre les classes com a mesura d’urgència atempta contra el dret a l’educació

  • Les escoles catalanes no tancaran, però podran parar les classes durant les onades de calor

  • Les faltes d’assistència motivades per la calor extrema poden considerar-se justificades

Manu Mitru

La directora de l’Affac, Lidón Gasull, posa sobre la taula una dada que no per normalitzada és menys crua: les escoles i instituts són els únics equipaments públics que no estan climatitzats. Ni ho estan, ni ho estaran, ja que dir-li climatitzar a instal·lar aire condicionat en un sol espai «d’ús comú» de tot el centre és molt dir. La breu presentació dimecres passat al Parlament del tan esperat Pla d’adequació al canvi climàtic de les escoles catalanes ha causat irritació tant entre famílies com entre docents i sindicats. Feia tot un curs que esperaven un pla que arriba ja amb els termòmetres en vermell i la mesura estrella del qual és la instal·lació «en les pròximes setmanes» de 100 aparells d’aire condicionat en un sol espai de 100 centres (dels 2.541 titularitat del Departament).

La crítica compartida d’una banda important de famílies i els docents és la «sensació d’improvisació absoluta». «El fet que no hi hagués una partida en els pressupostos específica per al pla confirma que el pla és una improvisació», remarca Gasull, que també insisteix que una altra mostra que es tracta d’una improvisació és el fet que el pla inclogui la possibilitat d’aturar les classes quan sigui impossible continuar-les per les altes temperatures.

Iolanda Segura, portaveu del sindicat USTEC, el majoritari a l’escola pública, remarca també la idea de la falta de planificació. «Aquí no hi ha hagut planificació, i quan no hi ha planificació és que no hi ha voluntat; i surten tard i amb unes mesures insuficients com instal·lar aire només en una zona comuna en 100 centres. ¿Quan arribi el pic de calor, com ho faran, posaran els 500 alumnes del centre en aquesta única sala?», crítica la líder sindical que també es mostra contrària. En la mateixa línia es pronuncia, indignat, Jesús Martín, d’UGT.

Una altra de les crítiques que més s’estan fent des de dimecres en AFAs i claustres és que, la llista dels famosos 100 centres que es «climatitzaran» anunciada aquest dimecres pel conseller oblida, de manera premeditada, les escoles de primària–s’actua només en instituts, escoles bressol i centres d’educació especial–, deixant-les en mans dels ajuntaments. Una decisió que el departament pren basant-se en la titularitat dels edificis –els de primària són dels municipis i els de secundària, de la Generalitat–, malgrat que, segons xifres del mateix Departament, només el 16% de les escoles de primària compten amb un espai comú climatitzat (la gran majoria els centres en barracons, els únics que tenen aire condicionat a l’aula per raons evidents). Entre els instituts són el 41% (287).

Protesta a la Barceloneta

Per mostrar el seu rebuig frontal a un pla que no respon a les seves necessitats, un centenar d’alumnes i famílies de l’escola Alexandre Galí s’han manifestat la tarda d’aquest divendres a Barcelona. «Que les escoles de primària de titularitat municipal quedin fora del pla és discriminatori, i plantejar com a opció deixar de fer classes atempta contra el dret a l’educació», resumeix des de la combativa AFA d’aquesta escola de la Barceloneta, que ara com ara no ha rebut ni tan sols els promesos ventiladors de peu.

Una altra de les mesures recollides en el polèmic pla és l’enviament de 2.500 nous ventiladors (que se sumaran als 2.500 enviats el curs passat). «En alguns centres de Barcelona es va avaluar l’impacte dels ventiladors i es va arribar a la conclusió que no eren una mesura efectiva. S’ha demostrat que no abaixa la temperatura», apunta Gasull, que també critica que el pla trasllada la responsabilitat als centres, que seran els que hauran de tenir la seva pròpia estratègia de reacció davant les onades de calor, amb l’única línia vermella de mantenir les portes obertes de l’escola en l’horari habitual.

Aquest compromís de no tancar els centres passi el que passi tampoc agrada al sindicat majoritari de professors, USTEC, la portaveu del qual considera que, quan a les aules se superin els 27 graus, temperatura màxima que marca la llei, haurien de tancar els centres.