Meteorologia

Arriba un altre episodi de calor de 30 graus a Espanya: els llocs afectats

  • A partir de divendres les temperatures tornaran a pujar i l’ambient de nou serà càlid i sec, amb més de 30 graus centígrads al sud de la Península

Ferran Nadeu

Després d’una Setmana Santa amb temperatures molt superiors al que és habitual, amb els termòmetres marcant els 30 graus a nombrosos punts del sud i l’est peninsular, arriba un altre episodi de xafogor en el qual s’imposarà la calor seca, i aquestes seran les zones on els termòmetres més es dispararan, segons avança eltiempo.es.

El temps estiuenc, sense pluges i amb calor de juny, que ha marcat la Setmana Santa i els primers dies d’aquesta setmana, acabarà aquest dimecres, quan arribaran precipitacions i les temperatures tornaran als seus valors normals per a l’època, tot i que aquesta ‘normalitat’ serà efímera, ja que divendres el mercuri tornarà a pujar fins a valors càlids respecte a la climatologia i les precipitacions cessaran, segons espera l’Agència Estatal de Meteorologia (Aemet).

El portaveu de l’Aemet, Rubén del Campo, espera un dimarts amb temps similar al dels dies previs i confia que dimecres passi un front que deixarà pluges al terç nord i un descens acusat de les temperatures arreu del país, que «transitòriament tornarà a valors tèrmics més propis d’aquesta època de l’any».

No obstant, preveu que a partir de divendres les temperatures tornin a pujar i l’ambient de nou serà càlid i sec, amb més de 30 graus centígrads (ºC) al sud de la Península i sense gairebé precipitacions.

Dimecres s’espera que baixin les temperatures a gairebé totes les zones tot i que a la Regió de Múrcia, al País Valencià, a la costa de Catalunya i, fins i tot, a les Balears les temperatures pujaran.

De manera local les temperatures podran pujar molt en aquesta jornada, per exemple, a València. Podria ser un ascens extraordinari de més de 10 graus d’un dia a l’altre. Després de molts dies d’ambient suau podrien superar els 30 graus amb ponent. També a Múrcia podria ser una jornada molt calorosa amb els termòmetres rondant els 34 ºC.

Dijous, dia 13, les temperatures podran baixar a l’est del país i ja l’ambient serà més suau a tot el territori.

Després de la descàrrega d’aire fred de mitjans de setmana, les temperatures tornaran a pujar a partir de divendres, 14 d’abril; serà, a més, un ascens tèrmic bastant fort, de 6-8 ºC d’un dia a l’altre en algunes zones de l’interior.

Durant el cap de setmana les temperatures podrien continuar en ascens i el diumenge 16 podria ser el dia més càlid de tota la setmana. Podrem ser a prop dels 35 ºC a la vall del Guadalquivir, que és on previsiblement es donaran les temperatures més altes. Per tant, pot ser un cap de setmana de calor extrema per a la data, ja que només estem a mitjans d’abril.