Projecte en marxa

Les víctimes de violència masclista tindran sales especials als jutjats

La idea de la Generalitat és que les dones perjudicades per aquests delictes se sentin segures i no es creuin amb l’acusat

Un pas endavant per a la protecció i seguretat de les víctimes de violència masclista. La Conselleria de Justícia ha posat en marxa un pla per adequar i millorar les sales per a elles als jutjats catalans. El pla és que d’aquí dos anys aquesta remodelació necessària des de fa anys s’estengui als 46 edificis d’òrgans judicials que tramiten assumptes de violència contra la dona. Els experts en aquest tipus de delictes reclamaven insistentment aquest servei davant l’especial vulnerabilitat de les dones que denuncien algun tipus de maltractaments o agressions sexistes. En les audiències provincials, per exemple, no hi ha habitacles adequats per a aquest tipus de delictes, segons advocats especialistes, tot i que sí que es fa un acompanyament per a perjudicades per determinats delictes.

Aquest dijous, la consellera de Justícia, Gemma Urbasart, ha presentat aquest projecte i s’ha pogut veure un prototip de sala d’espera i atenció per a les afectades per aquesta xacra social. «Tenim molt clar que la perspectiva de gènere no és un luxe o un complement, sinó un eix central de l’acció d’aquest govern. Sense perspectiva de gènere no es pot governar bé ni satisfer les demandes. Ni tampoc les víctimes del delicte», ha afirmat la titular d’aquest departament.

El prototip de sala s’ha presentat als jutjats de Cornellà de Llobregat i en els pròxims tres mesos a Esplugues de Llobregat; l’objectiu de la Generalitat és que es repliquin a la resta de seus judicials on hi ha òrgans de violència contra la dona (VIDO). El nou pla inclou tres intervencions: l’adequació dels espais físics, la millora dels recorreguts interns perquè les víctimes i els denunciats o detinguts no coincideixin i l’actualització dels protocols organitzatius. En definitiva, en paraules de la consellera, la idea és «vetllar perquè les víctimes se sentin acompanyades, protegides i ben ateses». Per això, totes les sales d’atenció a la víctima seran homogènies en termes ambientals, funcionals i decoratius. I, almenys la de Cornellà, amb molta llum natural i, fins i tot, revistes per poder passar l’estona i distreure’s. El cost previst: 350.000 euros

Cap a una justícia restaurativa

El pla neix de l’estudi elaborat arran de l’anàlisi de 51 edificis judicials catalans. La principal conclusió que es va extreure d’aquest diagnòstic és que una de les intervencions més necessàries i urgents era que aquests immobles acollissin «espais òptims», precisa el departament de Justícia, per atendre les víctimes «amb plena garantia dels seus drets», entre d’altres el de la intimitat, tal com estableix l’Estatut de la Víctima del Delicte del 2015.

«Volem transitar d’una justícia retributiva i punitiva cap a una de més restaurativa, més humanitària, que situa el centre de la política en les persones, en la víctima», ha apuntat la consellera Urbasart, que també ha insistit que «el pas de les supervivents pels jutjats ha de ser eficaç, digne i no revictimizador».

Els edificis que s’han exclòs del projecte són els que ja tenen previst un trasllat o unes obres a curt termini i que, per tant, permetran millorar aquestes zones en la futura ubicació o en el bloc reformat. Són els casos de Tremp, Falset, Santa Coloma de Farnés, Martorell i Tortosa. Del total de 46 edificis que entren en la iniciativa, n’hi ha 10 que no disposen en aquests moments de sales específiques per a les víctimes, tot i que tenien sales polivalents. El propòsit, en aquests casos, és reconvertir-les en espais d’atenció a les víctimes, redistribuint la zona i reassignant usos a altres ubicacions de l’edifici. L’any 2022, les oficines d’atenció a les víctimes del delicte a Catalunya van atendre 11.236 persones, de les quals 9.992 (89%) eren dones i, d’aquestes, 7.148 (71,5%) eren denunciants de violència de gènere.