Educació

Barcelona inicia l’expropiació del convent de Sant Felip Neri per convertir-lo en institut

  • El novembre passat el Consorci d’Educació va anunciar el pas de l’escola concertada a la xarxa pública per al curs vinent, i quedava pendent saber què passaria amb les aules d’ESO que, després de l’expropiació, es traslladarà també a la plaça

A1-140161704.jpg / Manu Mitru

L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat aquest divendres l’aprovació d’un pla especial urbanístic per iniciar l’expropiació del convent de l’església de Sant Felip Neri per convertir-lo en les aules d’ESO de l’institut escola amb el mateix nom, per a alegria d’un veïnat que fa anys que defensa a capa i espasa l’escola i la plaça (una cosa no s’entén sense l’altra). Motxilles, patinets i pilotes són un pulmó de quotidianitat que permet al Gòtic recordar i recordar-se que, malgrat tot, segueix i vol continuar sent un barri.

Quan el mes de novembre passat el Consorci d’Educació de Barcelona va anunciar el pas el curs vinent de l’escola concertada Sant Felip Neri a la xarxa pública l’alegria de les famílies va ser immensa –era una cosa per la qual lluitaven des de feia molt temps– però quedava un tema per lligar: ¿què passaria amb les aules d’ESO? El Sant Felip Neri té actualment les aules d’ESO en un malmès edifici al carrer de la Palla i el desig de tots era unir les aules de secundària amb les de primària i fer-ho a la mateixa plaça, l’essència de l’escola, però la negativa dels Felipons –congregació propietària de l’equipament– ho impedia.

La Comissió de Govern celebrada aquest dijous va aprovar inicialment un pla urbanístic que estableix la titularitat pública de les parcel·les dels números 3, 4 i 6 de la plaça de Sant Felip Neri, i del número 3 de la plaça de Frederic Marès. Aquest pla urbanístic inclou, una part del convent de Sant Felip Neri, i el conjunt format per la casa del Gremi dels Calderers i la Casa del Gremi dels Sabaters, i exclou la superfície que ocupa l’Església de Sant Felip Neri, i la part d’aquesta mateixa finca amb qualificació urbanística 12b (nucli històric). Aquest és el primer pas per a la futura –i no gaire llunyana– expropiació de l’edifici per garantir el futur de l’escola, d’una banda, i el trasllat d’ESO a la mateixa plaça de l’altra.