Tribunals

El CGPJ xifra en 721 les reduccions de condemna per la ‘llei del sí és sí’: 49 rebaixes de pena i 5 excarceracions a Catalunya

  •  El Suprem ha acordat 10 rebaixes de penes; els tribunals superiors, 37, i les audiències provincials 674

El Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha fet públic aquest dijous el recompte de reduccions de condemna i absolucions a agressors sexuals fruit de l’aplicació de la llei del ‘només sí és sí’. Les dades fins a l’1 de març apunten que els tribunals han acordat «almenys 721 reduccions de pena», cosa que ha suposat «almenys 74 excarceracions». A Catalunya s’han rebaixat condemnes a almenys 49 agressors, cinc dels quals han quedat excarcerats. D’aquestes reduccions de condemna, 28 van ser acordades per l’Audiència Provincial de Barcelona (3 excarcerats), 2 per la de Girona (2 excarcerats), 8 per la de Lleida i 6 per part de la de Tarragona. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha acordat cinc altres reduccions de condemna.

El CGPJ ha facilitat aquestes dades a través d’un ‘excel’ que separa els casos per tribunals. A tot l’Estat el Tribunal Suprem ha acordat 10 rebaixes de penes; els tribunals superiors de justícia n’han aprovat 37 (amb una excarceració), i les audiències provincials 674 (amb 73 excarceracions).

Dades que podrien augmentar

Segons el CGPJ, les dades no són fermes i podrien augmentar, perquè alguns òrgans judicials no han aportat aquesta informació, i per tant només comprenen les excarceracions confirmades i comunicades.

La Comissió Permanent del CGPJ ha acordat a més que actualitzarà i farà pública aquesta informació de forma periòdica a través de l’Oficina de Comunicació del mateix òrgan.

En una nota informativa, el CGPJ explica que les absolucions «són conseqüència en tots els casos de la destipificació del delicte d’abús sexual comès mitjançant engany amb menors d’entre 16 i 18 anys que castigava l’article 182.2 de l’anterior Codi Penal.

A Catalunya

Quant a Catalunya, amb dades actualitzades a 21 de febrer, l’Audiència de Barcelona ha revisat 65 casos, i d’aquests ha reduït la condemna a 28 agressors sexuals, tres dels quals han quedat excarcerats.

Amb dades fins al 26 de gener, l’Audiència de Girona ha revisat 5 casos i ha rebaixat la condemna 2 agressors sexuals, cosa que ha suposat la seva excarceració; l’Audiència de Lleida ha revisat 12 expedients, amb vuit reduccions de condemna i cap excarceració. I l’Audiència de Tarragona, que tampoc ha excarcerat cap condemnat, ha reduït la condemna a 6 agressors sexuals. A totes aquestes hi cal sumar cinc reduccions de condemna aprovades pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya fins al 24 de febrer.