Efecte de la sequera

La Generalitat es planteja buidar el pantà de Sau i deixar-lo sense aigua

L’ACA també estudia retirar la fauna de l’embassament i adverteix de possibles restriccions si no plou a la primavera i la tardor

JOSEP LAGO / AFP

El director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Samuel Reyes, ha reconegut que la Generalitat es planteja buidar totalment el pantà de Sau. En una entrevista a RAC-1, Reyes ha justificat que l’embassament té uns nivells de reserva d’aigua tan baixos que, amb l’arribada de la calor, podria entrar en contacte amb el fang del fons, espessir-se i convertir-se en aigua de mala qualitat, no apta per potabilitzar-la.

El pantà de Sau ha sigut una imatge freqüent els últims mesos, a mesura que la sequera ha fet caure les reserves d’aigua: el descens és notori a Sau, i ha provocat que l’església submergida del poble de Sant Romà de Sau hagi tornat a ser visible i un focus de visites per a curiosos. Reyes ha explicat que l’ACA estudia «accelerar el traspàs» de l’aigua de Sau al pantà de Susqueda, per garantir la qualitat de l’aigua i la supervivència de la fauna que habita en aquest pantà.

L’ACA es planteja buidar entre 15 i 20 hectòmetres d’aigua del pantà de Sau i deixar-ne uns 10, així com retirar la fauna de l’embassament. Hi ha «unes 20 o 30 tones de peixos exòtics que no pertanyen a la biodiversitat d’aquest àmbit», i traslladar-los a altres espais.

Situació crítica

Reyes també ha avisat que des de l’ACA tenen «dubtes de si està garantit fins a finals d’any» el proveïment ininterromput d’aigua potable a les zones metropolitanes si no plou a la primavera i la tardor. Ha alertat que la situació és crítica i, segons les seves dades, es necessiten de tres a quatre mesos de pluja intensa «per recuperar i tornar a un estat de normalitat i de prealerta a Catalunya, que fa 29 mesos que acumula pluges per sota de la mitjana».

Per això, si no plou a la primavera i la tardor, Catalunya «podria tenir dificultats o restriccions i limitacions a finals d’any». Per evitar-ho, el Govern estudia restriccions d’aigua en tots els àmbits, també al domèstic i l’urbà, com la destinada a la neteja de carrers i al reg de jardins municipals.