Seguretat viària

Els animals causen el 30% dels accidents de trànsit a les carreteres catalanes

Els sinistres originats per la presència d’un senglar o un cabirol a la carretera s’han multiplicat per cinc des del 2010

Andreu Dalmau (Efe)

Pot sonar cruel, però quan es creua un animal a la carretera el més recomanable per al conductor és no evitar l’impacte, perquè és molt més perillós xocar amb un vehicle que ve en sentit contrari o sortir-se de la via. Aquest és el consell del Servei Català de Trànsit, que si adverteix sobre aquesta possibilitat és perquè el 29% dels accidents que es produeixen a les artèries catalanes tenen com a origen la presència sobre l’asfalt d’un senglar o un cabirol.

Un parell de dades per posar context a l’assumpte. Segons un informe dels Mossos d’Esquadra al qual ha tingut accés RAC-1, el 2022 es va produir una mitjana de 15 accidents diaris que es van originar per la presència d’un animal a la carretera. En total van ser 5.482 i suposen un increment del 25% respecte al 2021. Si mirem enrere, la xifra multiplica per cinc els registres del 2010, quan Trànsit va reportar 1.119 incidents d’aquestes característiques.

Aquests sinistres, com és lògic, solen produir-se a les hores de més activitat d’aquests animals, perquè es fa fosc i perquè coincideix amb els moments en què la raça humana comença a protegir-se als seus caus. És a partir de les 6 de la tarda quan la corba de dispara, però el pic d’accidents, sempre segons els Mossos, es produeix cap a les 11 de la nit. No hi ha cap comarca catalana que se'n salvi, però n’hi ha tres amb una incidència molt destacada: pel que fa als senglars, la Selva (275), l’Alt Empordà (259) i la Noguera (232); pel que fa als cabirols, el Solsonès (123), el Bages (112) i la Noguera (112).

Hi ha zones on els animals són la causa de gairebé la meitat dels sinistres. És el cas del Pirineu (46%), de la Catalunya Central (46%) i de les Terres de Ponent (42%). Els mesos en què hi ha més probabilitat de trobar-se un senglar a l’asfalt, segons recull RAC-1, són l’octubre, el desembre i sobretot el novembre. Quant als cabirols, la seva presència es dispara l’abril i al maig.