Salut

¿Quines persones no haurien de prendre cafè?

El consum moderat de cafè –fins a tres tasses al dia– podria estar associat a una menor taxa de mortalitat, sobretot en persones més grans de 50 anys. No obstant, hi ha excepcions

extra/fondocomun Fotos 1-19151403.jpg / Reuters / Jason Reed

El consum moderat de cafè pot ser beneficiós per a la majoria de les persones. És més, segons diferents estudis, el seu consum moderat estaria associat, fins i tot, a una menor taxa de mortalitat i risc de malalties cardiovasculars, alguns tipus de càncer, afeccions neurològiques, metabòliques i hepàtiques, segons apunta El País en un article en què se cita un informe realitzat pel Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa de la Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició (CiberoBN) després d’estudiar 20.000 voluntaris durant uns 10 anys.

Aquest estudi «va constatar una longevitat més elevada associada al consum de cafè», segons l’esmentat article, una cosa que es manifestaria més clarament entre persones de més de 54 anys.

Un estudi diferent d’experts del Consorci d’Investigació Biomèdica en Xarxa d’Epidemiologia i Salut Pública (CiberESP) també conclou que existeixen beneficis en dones i persones més grans de 60 anys amb hipertensió, obesitat o diabetis que prenen dues o més tasses de cafè al dia.

@el_periodico ¿Ets tu una d’elles? #greenscreen #alerta #cafe #salud #alertasalud #caffeine #caffelover ♬ Coffee – XIANZ

Malgrat el que hem dit anteriorment, cal tenir en compte que es recomana consumirlho sense sucre i sense llet i que, en qualsevol cas, hi ha els que podrien experimentar efectes secundaris o tenir contraindicacions, principalment, si hi ha presència de cafeïna en el que es pren. Per això, haurien d’anar amb compte els següents grups de persones:

  • Persones que són sensibles a la cafeïna: algunes persones són més sensibles a la cafeïna i poden experimentar efectes secundaris com ara insomni, nerviosisme i taquicàrdia amb el consum de cafeïna, fins i tot en petites quantitats.

  • Dones embarassades: alguns estudis suggereixen que el consum excessiu de cafeïna durant l’embaràs pot augmentar el risc d’avortament i baix pes al néixer. Es recomana a les dones embarassades limitar el consum de cafeïna a menys de 200 mg al dia.

  • Persones que prenen certs medicaments: la cafeïna pot interactuar amb alguns medicaments i augmentar la seva efectivitat o alterar la seva acció.

Segons l’Associació Espanyola del Cafè (AECafè), els espanyols beuen 65,5 milions de tasses diàries, el 80% de les quals amb cafeïna. En general, es recomana el consum moderat de cafeïna, que es considera un consum de fins a tres tasses al dia.