Educació

Alumnes de Barcelona després de viatjar a Ceuta: «Ningú vol que es repeteixi Auschwitz, però deixem morir la gent al mar»

  • Una cinquantena d’estudiants de batxillerat dels Jesuïtes es desplacen fins a la Frontera Sud d’Europa per comprendre la complexitat de la immigració i conèixer algunes de les situacions que impulsen milers de joves com ells a emigrar

A1-162031439.JPG / RICARD CUGAT

Benzú és l’última platja de Ceuta pel nord, a la frontera amb el Marroc. Allà s’hi aixequen dos grans murs, un per cada costat, per cada país. «A l’arribar, el Guàrdia Civil que ens va rebre ens va explicar que fins al 92 no hi havia tanca. Aquesta tanca no és la frontera d’Espanya amb el Marroc, aquesta tanca és Maastricht, és el blindatge d’Europa», explica Virginia Menéndez, una de les professores responsables del Proyecto Frontera Sur. «Ens deien que per fi algú els anava a veure, se senten sols, fent la feina bruta de la Península», afegeix el seu company, Oriol Jiménez, un altre dels docents que va participar en l’expedició que a l’octubre va portar a Ceuta 51 joves estudiants de segon de batxillerat de sis escoles dels Jesuïtes a Barcelona, de Sant Gervasi a Bellvitge, per comprendre la complexitat de la immigració i conèixer de primera mà algunes de les situacions que impulsen milers de joves com ells a emigrar.