Nova llei de famílies

El Govern modifica el carnet de família nombrosa i irrita el col·lectiu

  • Les entitats demanen que es mantingui el títol actual i que se’n creï un altre per a les monoparentals, en comptes d’acollir les diverses llars sota el mateix paraigua

Joan Cortadellas

La llei de famílies que va aprovar el Govern, en primera lectura, la setmana passada, elimina la denominació de «família nombrosa» i modifica l’actual carnet de família nombrosa per acollir més tipus de llars que podran disfrutar dels beneficis socials que fins ara s’oferien als progenitors de tres o més fills. Totes aquestes famílies passaran a dir-se «famílies amb més necessitats de suport a la criança».

Sota aquesta denominació s’integraran les 750.000 famílies que en l’actualitat tenen el títol de família nombrosa i unes 300.000 llars monoparentals formades per un progenitor i dos o més fills, que tindran els mateixos drets. Aquest col·lectiu volia que s’hi incloguessin també les famílies amb un sol fill, que conformen el 70% de les monoparentals, però la reivindicació no ha sigut escoltada, per a disgust del col·lectiu.

I la decisió governamental no compta tampoc amb el suport de la Federació Espanyola de Famílies Nombroses (FEFN), que no comparteix que s’hagi «desvirtuat el concepte de família nombrosa» i s’hagi convertit en un «calaix de sastre». «Pretendre canviar el nom del nostre col·lectiu, que està reconegut per llei des de fa 80 anys i és un reconeixement als que més fills tenen i fan una especial contribució a la societat, és un menyspreu absolut, és un atac directe a les famílies nombroses, perquè esborrar el seu nom suposa voler eliminar les famílies nombroses, esborrar-ne l’existència», ha remarcat el president de la FEFN, José Manuel Trigo, en declaracions a Europa Press.

Firmes i mobilitzacions

Al seu torn, l’associació de famílies nombroses de Catalunya FANOC ha assegurat que «incloure legalment les famílies nombroses» en un carnet anomenat «famílies amb més necessitats per a la criança estigmatitza al col·lectiu i obre la porta a la discriminació». Les dues entitats reclamen, per tant, que es creï un títol de família monoparental, amb mesures adaptades a les seves necessitats, i que es mantingui el títol de família nombrosa. Per a això, han iniciat un procés de recollida de firmes i mobilitzacions, ja que el projecte de llei podria canviar i recollir la seva proposta quan torni a ser estudiat pel Govern, després del pas pels òrgans consultius, o durant la tramitació posterior a les Corts.

La llei de famílies incorpora, a més, el grup de llars amb «més necessitats de suport» –i l’equipara en drets a les famílies nombroses– a aquelles amb dos fills on un pare o un descendent tingui una discapacitat, a les encapçalades per una víctima de violència de gènere o per un cònjuge que hagi obtingut la guarda i custòdia exclusiva sense dret a la pensió d’aliments. Així mateix, formaran part d’aquest grup les famílies amb dos fills en les quals un dels pares estigui en tractament hospitalari durant un any o hagi ingressat a la presó.

La categoria especial

Respecte a les famílies que ja estaven considerades com a nombroses, la nova llei amplia la categoria «especial» a aquelles amb quatre fills –en comptes de cinc, com fins ara– i les de tres fills dels quals almenys dos procedeixin d’un o més parts, adopcions o acolliments o guarda amb finalitats d’adopció múltiples.