Des del dimecres 7

Renfe canvia els abonaments gratuïts de Mitjana Distància després de detectar-se irregularitats

Es podrà confiscar la fiança als viatgers que facin mal ús dels títols i es treu un abonament específic per a menors d’edat sense DNI

El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana ha modificat les condicions d’ús dels abonaments gratuïts de Mitjana Distància convencional per evitar la incorrecta utilització d’aquests títols, en especial els comportaments de determinats usuaris que reserven plaça als trens amb l’abonament i després no viatgen, segons ha informat aquest dilluns el departament que dirigeix Raquel Sánchez.

 El ‘Butlletí Oficial de l’Estat’ (BOE) publica aquest dilluns les noves condicions d’aquests abonaments, que entraran en funcionament, majoritàriament, dimecres, 7 de desembre.

 Així, després de detectar-se irregularitats, el Ministeri de Transports ha modificat l’operativa de venda i utilització dels títols multiviatge gratuïts de Mitjana Distància, i ha restringit la formalització de viatges i l’adquisició d’abonaments i ha sancionat usos irregulars reiterats, entre altres actuacions.

 En concret, Renfe confiscarà la fiança de 20 euros i anul·larà l’abonament gratuït als usuaris que, almenys en tres ocasions, no hagin cancel·lat amb un mínim de dues hores d’antelació la reserva de la plaça si finalment no viatgen al tren. Tot i que només es retirarà l’abonament de la línia en la qual s’hagi detectat un ús irregular, l’operador ferroviari no expedirà un nou abonament associat a aquest titular per a cap origen-destinació de Mitjana Distància en un termini de 30 dies des de l’anul·lació.

Sancions

La normativa actual estableix que, en el cas dels serveis ferroviaris de Mitjana Distància convencional, els usuaris han d’adquirir un abonament diferent per cada trajecte origen/destinació, que serà vàlid per a viatges il·limitats entre l’origen i destinació sol·licitats pel client, en els dos sentits.

 Abans d’arribar a retirar l’abonament i la fiança, Renfe enviarà dos avisos al titular quan detecti que finalment no ha viatjat sense anul·lar la reserva amb l’antelació requerida. La tercera vegada que s’incorri en ús indegut, es procedirà a sancionar. Tot i així, s’estableix un termini transitori de set dies en què s’informarà el viatger de l’incompliment sense que això suposi l’aplicació de la mesura.

 En paral·lel, les noves condicions limitaran a quatre viatges diaris d’anada o tornada el nombre màxim de trajectes que es permeten formalitzar per abonament i s’impossibilitarà formalitzar dos viatges en el mateix sentit fins que transcorri el triple del temps de viatge programat.

 El Govern central vol evitar així que es desvirtuï l’efectivitat d’una mesura que es va fer ambànim d’incentivar la demanda del transport públic i contribuir a reduir les emissions de CO2.

Quota de places

 Per la seva banda, en determinats trens, amb reserva de plaça i alta demanda, Renfe podrà establir una quota de places drets, és a dir, sense plaça reservada, que no superarà el 10% de les places ofertes amb reserva de plaça, informant d’aquesta condició de viatge els viatgers. En aquests trens d’alta demanda no estarà disponible la selecció de seient.

 Així mateix, es llançarà un abonament específic per a menors d’edat sense DNI i només es podrà treure un títol per DNI, NIE o passaport per a cada origen-destinació, i evitar així usos indeguts d’aquests títols.

 Aquesta mesura entrarà en vigor l’1 de gener del 2023, coincidint amb l’activació de la pròrroga de les bonificacions al transport públic ferroviari.

 El ministeri destaca que els abonaments gratuïts per al transport ferroviari han tingut una gran acollida per part de la població, que ja ha adquirit més 2,2 milions de títols, dels quals 1,6 milions són per viatjar a Rodalies i 627.000 títols són per a la Mitjana Distància convencional.

Temes:

Renfe Trens