Persones al món

La Terra, a punt d’arribar als 8.000 milions d’habitants: ¿quan arribarem a aquesta xifra?

  • El meu planeta em necessita: Vegans vs carnívors, ¿qui contamina menys?

La Terra, a punt d’arribar als 8.000 milions d’habitants: ¿quan arribarem a aquesta xifra?

La població mundial s’està acostant als 8.000 milions de persones, una fita que es calcula que se superarà oficialment la setmana vinent. Arran d’això, s’han viralitzat a les xarxes socials nombrosos comptadors que segueixen les presumptes xifres oficials en temps real, com el de ‘Woldometer’ o el nord-americà de ‘Census’.

En relació amb aquesta qüestió, el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres, ha alertat que milions de persones lluiten contra la gana i la fam en un món cada cop més conflictiu i desigual. Malgrat els avanços en matèria sanitària i alimentària, les divisions són cada vegada més grans d’àmbit mundial, cosa que ha portat a unes xifres rècord de desplaçats a la recerca d’«oportunitats» a causa de guerres, conflictes i desastres climàtics.

«Si no reduïm l’enorme abisme entre les persones que tenen i les que no tenen, ens estarem enfrontant a un món de 8.000 milions de persones ple de tensions i desconfiança, crisis i conflictes», ha assegurat Guterres en una tribuna publicada aquest dissabte per Europa Press.

Així, ha lamentat que «un grapat de persones multimilionàries controla tanta riquesa com la meitat més pobra del món» i ha assenyalat que «l’1% de la població més rica en l’àmbit mundial rep una cinquena part dels ingressos del món».

Mentrestant, la població de països més rics té una esperança de vida «fins a trenta anys més que la dels països més pobres». «A mesura que el món s’ha tornat més ric i saludable durant les últimes dècades, les desigualtats també han augmentat», ha advertit.

En aquest sentit, ha afirmat que «l’acceleració de la crisi climàtica i la recuperació desigual de la pandèmia del coronavirus estan potenciant les desigualtats». «Ens dirigim directament cap a la catàstrofe climàtica mentre les emissions i les temperatures continuen augmentant. Les inundacions, les tempestes i les sequeres estan devastant països que no han contribuït gairebé gens a l’escalfament global», ha puntualitzat.

«La guerra d’Ucraïna s’afegeix a les actuals crisis alimentària, energètica i financera, castigant amb més duresa les economies en desenvolupament. Aquestes desigualtats afecten més les dones i les nenes, i els grups marginats que ja pateixen discriminació», ha afirmat.

A més, ha remarcat que els països de l’hemisferi sud s’enfronten a «enormes deutes» i a l’augment de «la pobresa i la gana», així com als creixents impactes de la crisi climàtica, per la qual cosa «tenen poques possibilitats d’invertir en la recuperació de la pandèmia, la transició a les energies renovables o l’educació enfocada a l’era digital».

«La ira i el ressentiment contra els països desenvolupats estan arribant a punts de ruptura», ha afirmat abans d’indicar que les «divisions tòxiques i la falta de confiança estan provocant retards i bloquejos en una sèrie de temes, des del desarmament nuclear fins al terrorisme i la sanitat», ha posat èmfasi.

¿Hi ha solució?

Guterres ha incidit que el primer pas és «reconèixer la desigualtat galopant», que és una «elecció», i ha recordat que «els països desenvolupats tenen la responsabilitat de revertir-la, començant amb la 27a Conferència de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic d’Egipte i la cimera del G-20 de Bali.

«Espero que la COP27 sigui testimoni d’un històric Pacte de Solidaritat Climàtica en virtut del qual les economies desenvolupades i emergents s’uneixin al voltant d’una estratègia comuna i combinin les seves capacitats i recursos en benefici de la humanitat», ha puntualitzat.

També ha instat els líders de la COP27 a «acordar un full de ruta i un marc institucional per compensar els països del sud per les pèrdues i danys relacionats amb el clima, que ja causen un enorme patiment».

Així mateix, ha assenyalat que la cimera del G-20 serà una oportunitat per «abordar la difícil situació dels països en desenvolupament». «He instat les economies del G-20 a adoptar un paquet d’estímul que proporcionarà als governs del sud inversions i liquiditat», ha afegit.

Per ell, la iniciativa per exportar gra a través del mar Negre és «fonamental» per tirar endavant aquestes mesures ja que «ajuda a estabilitzar els mercats i abaixar els preus dels aliments». «Cada fracció d’un percentatge té el potencial d’alleujar la gana i salvar vides», ha explicat.

Guterres ha insistit que les grans reunions globals d’aquest mes han de servir d’«oportunitat per començar a tancar bretxes i restaurar la confiança sobre la base de la igualtat de drets i llibertats de cada integrant dels 8.000 milions de persones que formen la humanitat».